Cudownie pyszne sarmi z kiszoną kapustą – oto jak je przygotować z liści kapusty i mięsa mielonego (lub drobno posiekanego).
Gdy robi się coraz chłodniej i zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, nie możemy powstrzymać się od myśli o pysznym, domowym, soczystym i aromatycznym sarmi z kiszoną kapustą – pisze tami.bg.
Ta pyszna uczta jest ulubionym daniem wielu pokoleń w naszych szerokościach geograficznych. Robiły je nasze babcie i prababcie, my je robimy teraz i najprawdopodobniej będą je robić jeszcze długo po nas.
I nie da się temu zapobiec, nie oszukujmy się, tak kuszą swoim soczystym i aromatycznym nadzieniem zawiniętym w arkusz domowej kiszonej kapusty, że po prostu nie możemy się im oprzeć. Dlatego przygotowaliśmy dla Was wspaniały przepis ze starych, zapomnianych książek na sarmi z kapustą z mięsem mielonym i ryżem, który jest sprawdzony, łatwy i sprawdzony czasowo.
Odtworzona i opracowana przez nas smaczna propozycja, która wcale nie jest skomplikowana, ale przy odpowiednim doborze wysokiej jakości produktów, efektem będą imponujące sarmi z kiszonej kapusty, które to tylko dwa kęsy „życia”.
Niezbędne produkty dla Sarm
- 600 gr. wieprzowina (mielona);
- 80 gr. olej;
- 1300 g kiszonej kapusty;
- 1 cebula;
- 40 g ryżu;
- 10 gramów mąki;
- 1 łyżka. koncentrat pomidorowy;
- Józef;
- czerwona papryka, czarny pieprz;
- sól dla smaku.
Jak przygotować sarmi z kiszoną kapustą
Do przygotowania sarmi z kiszoną kapustą wybiera się bardziej tłuste mięso, można również użyć mielonej wieprzowiny lub mieszanki. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę, wcześniej drobno posiekaną, do miękkości.
Dodajemy drobno posiekane mięso (lub mięso mielone) i smażymy razem z cebulą. Dodać ryż podsmażając go, dodać trochę soli, czerwonego pieprzu i zalać gorącą wodą lub bulionem w ilości półtorakrotności objętości ryżu.
Gdy ryż wchłonie wodę, dodać wstępnie zmielone mięso.
Mieszankę miesza się i lekko smaży. Dodać zmielony czarny pieprz i kolendrę. Mieszankę zawija się w liście kiszonej kapusty w małe, ciasne sarmi, w którym umieszcza się jedną łyżkę nadzienia.
Aby lepiej i mocniej owinąć, wycina się grube części liścia.
Sarmy umieszcza się w płytkim garnku i zalewa niewielką ilością gorącej wody. Gotuj na małym ogniu. A kiedy sarmi będą już prawie gotowe, dodaj szklankę kapuśniaku i plasterek cytryny, jeśli wolisz bardziej kwaśny smak.
Aby nabrały ładniejszego koloru, już na samym początku w sosie rozcieńcza się odrobinę przecieru pomidorowego. Przed podaniem sos doprawić roztrzepanym jajkiem i łyżką mąki. Aby lepiej je podać, oddzielamy sos, sarmi przykrywamy dużym, płytkim talerzem i odwracamy.
Dzięki temu zachowują ładny kształt, jaki uzyskali podczas gotowania. Sos wylewa się wokół świecidełka. Można je podawać również z sosem paprykowym na maśle.
Do tego dania można wykorzystać także świeże liście kapusty. Jeśli zdecydujesz się na tę opcję, musisz najpierw zaparzać je w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny octu. Liście pokroić na dwie lub trzy części i lekko uderzyć drewnianym młotkiem w twarde części, aby zmiękły i łatwiej się skręciły.
Powodzenia!
Jeśli spodobał Ci się nasz przepis na sarmi z kiszonej kapusty, może przypadnie Ci do gustu również nasz przepis na szybką kiszoną kapustę w garnku.
Nie przegap naszej kolejnej propozycji kurczaka z kiszoną kapustą, dla tych, którzy wolą białe mięso.
Lubię to , gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!