Dla wszystkich miłośników mamy ciekawy pomysł na zimową zupę. Kasztany są również doskonałym źródłem błonnika i stymulują pracę jelit i przewodu pokarmowego.
Składniki na Zupę-krem z kasztanów:
200 g kasztanów
2 marchewki
1 ząbek czosnku
1 cebula
1 łyżeczka papryka
1 łyżeczka biały pieprz
kostka bulionu warzywnego
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Filetowane kasztany pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C, aż zaczną pękać. Na patelnię wlewamy odrobinę wody, tak aby przykryła jej powierzchnię. Tak przygotowane kasztany łatwo się obierają.
Oddzielić obrane kasztany. Na patelni podsmaż cebulę, aż stanie się przezroczysta, następnie dodaj obraną, pokrojoną w kostkę marchewkę i kasztany. Wlać bulion. Gotuj, aż marchewki będą miękkie. Do bulionu dodajemy czosnek podsmażony na oliwie z oliwek, następnie miksujemy na puree.