Zima: świetne przepisy na mnóstwo zimowych przysmaków w słoiku

Nadszedł czas na zimę! Tradycyjnie Bułgarzy przygotowują różne przysmaki w słoikach.

Jednak teraz porozmawiamy o jednej z najbardziej ulubionych pokus na zimowy stół. Mianowicie – ogórek kiszony.

Ale nie będziemy komentować standardowych przepisów na pikle, ale porozmawiamy o tzw. Bona-petite marynatach z faszerowanych bakłażanów, niestandardowym sarmi z selerem w słoiku czy „Dziesięciu goździkach” słynnego szefa kuchni Ivana Zvezdeva.

Najlepszy szef kuchni Ivan Zvezdev prezentuje wyjątkową marynatę z cukinii z 10 ząbkami czosnku – według przepisu ze Zlatogradu.

Dziesięć ząbków (czosnku)

Niezbędne produkty:
cukinia – 3 kg
sól – 150 g
cukier – 150 g
olej – 400 ml
ocet jabłkowy – 400 ml
ocet jabłkowy
10 ząbków czosnku
koper włoski – 2-3 połączenia

Sposób przygotowania:
Cukinię dobrze myjemy i nie obieramy. Pokroić na kawałki grubości pół palca. Ułóż je na blasze i posyp solą i cukrem. Dobrze się mieszają. Pozostawia się je na dwie godziny, aby puściły sok.

Następnie odsącza się je, wylewając sok i pozostawia na kolejne dwie godziny na dużym sitku (durszlak). Drobno posiekaj czosnek i koperek. Wymieszaj z octem i olejem. Tą mieszaniną polej odsączoną cukinię i dobrze wymieszaj. Pożądane jest, aby pozostały przez 10 minut. Słoiki napełniamy cukinią.

Pokrywy słoików zalewa się gorącą wodą i po 5-10 minutach słoiki zamyka się. Ułóż je w głębokim garnku i zalej zimną wodą. Jest podgrzewany i po zagotowaniu wody gotuje się (sterylizuje) przez kolejne 5 minut. Słoiki wyjmuje się i odwraca zakrętkami do dołu, a po ostygnięciu przechowuje w chłodnym miejscu.

Notatka: Podaną ilością produktów napełnia się 5 słoików o pojemności 600 ml i jeden o pojemności 400 ml.

Ogórki konserwowe

Niezbędne produkty:
ogórki – 7 – 10 szt.
cukier – 1 łyżka.
sól – 1 łyżka.
ocet jabłkowy – 1 łyżka.
nasiona gorczycy – 1 łyżeczka.
cebula – 3 podkładki
koper włoski – 3 gałązki koloru
pieprz – 2 ziarna
czarny pieprz – 1/4 łyżeczki, grubo zmielone ziarna
woda

Sposób przygotowania:
Na dno słoika wlej łyżkę octu jabłkowego i dodaj taką samą ilość soli i cukru.
Dodać dwa ziarna ziela angielskiego, 1/4 łyżeczki grubo zmielonych ziaren pieprzu, trzy plasterki cebuli i trzy gałązki kwiatów kopru włoskiego. Napełnij słoik wstępnie umytymi ogórkami i zalej wodą, aby przykryła ogórki.

Słoik sterylizujemy umieszczając go w garnku z zimną wodą tak, aby był przykryty co najmniej 2-3 palce nad nakrętką i gdy tylko woda się zagotuje, zamykamy na 3 minuty i słoik natychmiast wyjmujemy szczypcami i przekręcamy do góry nogami. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia i przechowywać w chłodnym miejscu.

Pikle Bonapetit od Laury i Stoyana

Zatrzymujemy się w kuchni Laury i Stoyana z Bon Appetit, żeby spróbować ich pikli.

Z marchwi

Niezbędne produkty:
3 pęczki marchewki (ok. 1,2–1,5 kg)
3 ząbki czosnku
300 ml białego octu winnego
1 1/2 łyżki soli morskiej
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka musztardy białej

Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy i kroimy w grube paski. Blanszuj przez 2 minuty w osolonej wodzie i zalej lodowatą wodą. Ułóż prosto w wysokich, wysterylizowanych słoikach.

Do garnka wlewamy ocet wraz z solą, nasionami kopru włoskiego, musztardą, czarnym pieprzem i ząbkami czosnku. Wlewa się również 300 ml wody. Zagotuj i gotuj przez 5 minut. Marynatę wlewa się do słoików, gdy jest jeszcze gorąca. Marynata jest gotowa do spożycia po 24 godzinach.

Uwaga: Wskazane produkty wystarczą na 3 słoiczki po 800 ml każdy.

Szybkie lato

Niezbędne produkty:
6 ząbków czosnku
3 marchewki
3 ciemnozielone cukinie
2 cukinie
2 czerwone cebule
2 żółte papryki kalifornijskie
2 czerwone papryki
1/2 pęczka pietruszki
1/2 pęczka koperku
600 ml białego octu winnego
50 ml oliwy z oliwek
120 g cukru
2 liście laurowe
2 łyżki soli
1 łyżeczka melanżu pieprzowego
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion kminku

Sposób przygotowania:
Obydwa rodzaje cukinii, cebuli, papryki i marchwi są czyszczone i krojone w paski, a ząbki czosnku obrane i przekrojone na pół. Warzywa wymieszać z koprem włoskim i liśćmi pietruszki.

W rondlu podgrzać 1,5 litra wody z cukrem, solą, octem, kolendrą, pieprzem, kminkiem i liśćmi laurowymi. Gdy cukier się rozpuści, zdejmij patelnię z ognia i wlej oliwę z oliwek. Wlać gorącą marynatę do słoików i zamknąć je. Spożywa się je po 3-4 dniach.

Notatka: Podana ilość produktów wystarcza na 5 słoiczków po 800 ml każdy.

Nadziewane bakłażany

Niezbędne produkty:
6 średniej wielkości bakłażanów
1 kg kapusty
250 g marchwi
2 główki czosnku
1 pęczek pietruszki
sól dla smaku

Na marynatę:
300 ml octu (6% lub 9%)
150 g cukru
40 g soli
1 opakowanie dodatku do konserw

Sposób przygotowania:
Bakłażany są myte i oczyszczane z łodyg. Ostrym nożem ostrożnie wykonaj nacięcie wzdłuż, delikatnie wydrąż łyżką i gotuj w osolonej wodzie do miękkości, około 7–10 minut.

Wyjmij je, pozwól im ostygnąć i odcedzić. Kapusta jest oczyszczona z górnych liści i drobno posiekana. Marchewki są czyszczone i starte na drobnej tarce. Czosnek dzielimy na ząbki, obieramy i siekamy. Połowę pietruszki i czosnku posiekać i wymieszać z kapustą i marchewką. Dodaj sól i dobrze wymieszaj. Bakłażany napełnia się mieszanką i szczelnie układa w słoikach.

Pomiędzy rzędami umieść pozostałe ząbki czosnku i liście pietruszki. Wymieszaj ocet, 1,75 litra wody, sól, cukier i środek konserwujący i zagotuj. Po 3-4 minutach są wyciągane z ognia. Marynatę wlewa się do słoików. Są zamykane i obracane przez 10 minut.

Notatka: Z określonej ilości produktów otrzymuje się 2 słoiki marynat o pojemności 800 ml każdy.

Przystawka turkmeńska

Niezbędne produkty:
600 g kapusty
3 główki buraków czerwonych
2 ząbki czosnku
2 litry wody
150 ml octu winnego
5 liści laurowych
1 łyżka ziaren czarnego pieprzu
3 łyżki soli morskiej

Sposób przygotowania:
Kapustę drobno siekamy, a buraki obieramy i kroimy w paski. Zagotuj wodę z solą i liśćmi laurowymi. Pozostaw do ostygnięcia. Dodaj ocet. Do słoików włóż grubo posiekany czosnek, lekko zmiażdżone ziarna pieprzu, kapustę i buraki.

Produkty zalewa się solanką, powinna dobrze je przykryć. Słoiki zamykamy, a marynatę pozostawiamy na tydzień w ciemnym i zimnym miejscu. Następnie jest gotowy do spożycia.

Notatka: Produkty te służą do napełnienia dwóch 1-litrowych słoików marynatą.

Z bloga Maggie
Produkty są standardowe, ale aranżacja już nie. Oferujemy Państwu dwa przepisy z bloga kulinarnego Magi (magi-bg.blogspot.com) – na marynatę Sarma i marynatę miodową.

Niestandardowe sarmi

Niezbędne produkty:
kapusta
ogórek
Kambi (dostępna jest również czerwona papryka)
marchew
seler
czosnek
ziarna czarnego pieprzu
sól, cukier, ocet

Sposób przygotowania:
Warzywa są czyszczone, myte i krojone na małe kawałki. Są zdezorientowani. Liście kapusty są ostrożnie oddzielane. Do każdego włóż 1-2 łyżki warzyw i zawiń w sarmę.

Układamy je w słoiczkach, wsypujemy przyprawy – na słoik po kompocie (typu omnia) to: 1 łyżka soli, 2 łyżki cukru, 4 łyżki octu, 2 aspiryny (dobrze jest je rozgnieść, żeby szybciej się rozpuściły). Zalej zimną wodą aż do szyjki słoika, zamknij i odstaw do góry nogami. Obraca się codziennie w odległości 4-5 dni, aż wszystkie przyprawy się rozpuszczą.

Eksperymentuj z miodem

Niezbędne produkty:
Kapusta, Kalafior, Kambi (Czerwona Kapusta)
chorbajii chushleta
korniszony (ogórki)
marchew
łodygi i liście selera
duży czosnek

Sposób przygotowania:
Produkty (opcjonalnie) układasz w słoikach warstwami jedna po drugiej lub wstępnie mieszasz. Przyprawy do słoika po kompocie typu Omnia to: 1 łyżka. sól, 2 łyżki. miód, 4 łyżki octu, 2 aspiryny (rozgniatam je, żeby szybciej się rozpuściły), 3-4 ziarenka czarnego pieprzu; na słoik o pojemności 1,5 l – 2 łyżki. sól, 4 łyżki miodu, 8 łyżek octu, 4 aspiryny, 6-7 ziaren czarnego pieprzu.

Produkty napełniasz wodą, zamykasz i odwracasz zakrętką do góry nogami. Przez kilka dni odwracamy je, aż przyprawy się rozpuszczą (przejdą). Po około 20 dniach marynata jest gotowa. /

Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *