Ziemniaki nie są takie same, wyjaśnię, które wybrać i jak najlepiej je wykorzystać

Wiele potraw można przygotować z ziemniaków, ale każde danie wymaga „właściwego ziemniaka”. Odkryjmy różne typy.

Choć nie są warzywem włoskim, a sprowadzili je Hiszpanie, to dziś nie wyobrażamy sobie życia bez ziemniaków. Jest to jeden z najczęściej używanych i lubianych przez wszystkich produktów: uwielbiają je nawet dzieci. Mają jeszcze jedną zaletę: są tanie i nadają się na tysiąc preparatów.

Z ziemniaków możemy przygotować gnocchi, ale także chleb czy focaccię. Masz mało czasu i mało składników? Z ziemniaków, fasolki szparagowej i tuńczyka przygotujesz danie nie z tego świata, które zadowoli wszystkich. A co z puree? Komfortowe jedzenie w pełnym tego słowa znaczeniu, które rozgrzewa serce – i żołądek – w jesienne dni.

Ale kiedy mówimy o ziemniakach, warto o tym wiedzieć istnieją różne rodzaje tej bulwy. Różnią się od siebie dość znacznie zarówno smakiem, jak i konsystencją makaronu. Warto więc poznać różnice, aby nie popełnić błędu decydując się na przygotowanie dania zawierającego to warzywo.

Ziemniaki: jakich użyć w zależności od potrawy, którą gotujesz

Czy na pewno dobrze znasz ziemniaki i wiesz, jak należy je przyrządzić, aby podkreślić ich smak i sprawić, że każde danie będzie idealne? Może nie wiesz, ale są różne rodzaje ziemniaków i nie wszystkie nadają się do tych samych potraw. Oprócz klasycznych białych ziemniaków i żółtych ziemniaków istnieje wiele innych odmian. Odkryjmy je wszystkie, a przede wszystkim dowiedzmy się, jak wykorzystać je w naszych przepisach.

Być może najbardziej znaną i najczęściej używaną odmianą we Włoszech są ziemniaki o żółtym miąższu: mają zwartą, zwartą i niezbyt mączną konsystencję. Świetnie nadają się do przygotowania pieczonych ziemniaków czy frytek. Ale są też pyszne, po prostu ugotowane i doprawione odrobiną oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, solą i pietruszką.

Również bardzo popularny i wszechstronny białe ziemniaki które dzięki dużej zawartości skrobi mają bardzo mączną konsystencję. Nie nadają się do smażenia, ale najlepiej nadają się do przygotowania puree ziemniaczanego, nadzienia słonych pasztetów lub klasycznych indyjskich samos.

Mniej znane, ale równie dobre czerwone ziemniaki. Mają dość intensywny smak i są bogate w witaminy i sole mineralne. W przeciwieństwie do innych odmian, skórka tego rodzaju ziemniaków jest bardzo dobra i dlatego można ją jeść. Są najbardziej odpowiednią odmianą do przepisów, w których głównym bohaterem jest ziemniak, jak na przykład ziemniaki faszerowane czy ziemniaki angielskie w mundurkach.

The fioletowe ziemniaki zawdzięczają ten kolor obecności antocyjanów, substancji o działaniu przeciwutleniającym. konsystencja jest mączna, a smak lekko słodki. Świetnie nadają się do przygotowania oryginalnych aksamitnych zup, a nawet do gnocchi. Są to ziemniaki o najmniejszej liczbie kalorii: tylko 80 kalorii w 100 gramach.

Mało znane, ale bardzo cenne turkusowe ziemniakiszczególna odmiana fioletowych ziemniaków uprawianych w Parku Narodowym Gran Sasso i Monti della Laga. Jest to odmiana starożytna, odkryta na nowo dopiero w ostatnich latach. Turkusowy ziemniak ma żółty miąższ i tylko jasnofioletową skórkę. Najlepszym sposobem na podkreślenie jego smaku jest ugotowanie go na grillu.

Wreszcie są słodkie ziemniaki lub „amerykańskie ziemniaki” które nie są prawdziwymi ziemniakami, gdyż należą do innej rodziny warzyw. Wyróżniają się słodkawym smakiem i doskonale nadają się zarówno do smażenia, jak i pieczenia, a także do pysznego przygotowania. Słodkie ziemniaki są bardzo bogate w witaminę C i potas.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *