Ziemniaki, które wystarczą na długo – trik z jabłkiem pozwala pożegnać się z marnotrawstwem

Jak sprawić, by ziemniaki przetrwały długo, nie kurcząc się i nie kiełkując? Czy sztuczka z jabłkiem naprawdę działa?

Czy naprawdę można przeciwdziałać kiełkowaniu ziemniaków naturalnymi metodami i bez uciekania się do chemii? Przyzwyczailiśmy się już, że ziemniaki można znaleźć w supermarketach przez cały rok, ale być może nie wszyscy wiedzą, że jest to warzywo, a raczej bulwa, która jak wszystkie inne podlega cyklowi sezonowemu.

Dlaczego pierwsze młode ziemniaki zaczynają pojawiać się na półkach już pod koniec maja. Jak więc to możliwe, że przez tyle miesięcy nie kiełkują i nie używają środków chemicznych? W Internecie są ludzie, którzy mówią o sztuczce z jabłkiem. Oto, z czego się składa.

Jak ćwiczyć sztuczkę z jabłkiem

Sztuczka z jabłkiem, która odbija się na włoskich stronach (i nie tylko) polega na połóż trochę jabłek na środku ziemniaków aby zapobiec ich kiełkowaniu. W ten sposób powiedzeksperci sieciowiZiemniaki mogą przetrwać bardzo długo. Jak to jest możliwe?

Samo wyjaśnienie nie jest całkowicie absurdalne w tym sensie, że mogłoby wydawać się ważne, ponieważ opiera się na prawdzie. I to jest to jabłka produkują etylen, który hamuje kiełkowanie ziemniaków. Prawdą jest, że istnieją rośliny i systemy oparte na etylenie, które zapobiegają ich kiełkowaniu (na poziomie przemysłowym), ale ktokolwiek próbował wrzucić dwa jabłka do pojemnika na ziemniaki, nie mógł zrobić nic innego, jak tylko je zmarnować.

Ziemniaki należy przechowywać w odpowiednim środowisku, nie może być wilgotnym, słabo wentylowanym, w zbyt wysokich temperaturach i wystawionym na działanie światła. Aby zapobiec ich więdnięciu, gniciu i kiełkowaniu należy je umieścić w chłodnym i suchym miejscu, w piwnicy, najlepiej w ciemności ukończone, ale jeszcze nie wystawione na bezpośrednie działanie promieni słonecznych. Prawdopodobnie pokryte gliniastą ziemią i lekko wilgotne, ale nie na tyle, aby zgniły.

Jeśli masz ziemniaki o bardzo cienkiej skórce, zjedz je od razu, robiąc takie, które lubisz najbardziej. Możesz mieć nadzieję, że ziemniaki o grubszej skórce i ziemniaki górskie, które są uprawiane później i dlatego naturalnie trwają dłużej, wytrzymają dłużej.

Jeśli więc chcesz zapobiec kiełkowaniu ziemniaków i zapewnić im długą trwałość, musisz zastosować chemiczne środki zapobiegające kiełkowaniu, umieścić je w systemie z generatorem etylenu lub przechowywać bulwy w chronionej atmosferze. Żadnych jabłek, zjedz je, zanim stracą wszystkie witaminy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *