Rosół to jedno z niezastąpionych dań kuchni czeskiej. Jest pożywny, dostarcza organizmowi kolagenu, a jego spożycie w magiczny sposób rozgrzewa. Czasem, mimo niesamowitego wysiłku, może się zdarzyć, że zupa bardzo szybko się zepsuje. Jak można temu zapobiec?
Dlaczego tak szybko się psuje?
Niektóre składniki mogą przyspieszyć dojrzewanie bulionu i spowodować, że w ciągu kilku godzin stanie się on niejadalny. Składniki te obejmują głównie cebulę i por. Był to składnik dobrze znany naszym babciom, które zazwyczaj starały się szybko wyjmować warzywa z bulionu po ugotowaniu. Nie tylko dlatego, że warzywa mogą powodować kwaśność bulionu, ale także dlatego, że mogą niekorzystnie wpłynąć na smak bulionu po jego ugotowaniu.
Inaczej może być w przypadku mięsa. Może się to wydawać zaskakujące, ale wyjęcie mięsa z bulionu po ugotowaniu nie wpływa na jego smak. W rzeczywistości mięso po wyjęciu z bulionu często staje się gumowate i trudne w obróbce. Natomiast po ugotowaniu i pozostawieniu mięsa w zupie pozostaje ono giętkie i bardziej jadalne.
Co można zrobić, aby przedłużyć żywotność bulionu?
Istnieje kilka technik pozwalających zachować świeży wygląd zapasów. W miesiącach zimowych bulion będzie można schłodzić na balkonie lub w innym chłodnym miejscu. Latem, gdy temperatura wzrośnie, bulion będzie można szybko schłodzić w zlewie wypełnionym zimną wodą. Bulion bezpośrednio po wystudzeniu należy przechowywać w lodówce, gdzie zachowa smak jadalny nawet przez kilka dni. Inną opcją jest zamrożenie bulionu, co jest wspaniałym sposobem na przechowywanie go aż do trzech miesięcy!!!
Staraj się podgrzewać go tylko w takiej ilości, jaką zjadasz
Należy pamiętać, że jeśli podgrzewamy bulion, to należy go podgrzać do takiej ilości, jaką będziemy w stanie zjeść. Wielokrotne podgrzewanie bulionu może wpłynąć na jego smak, a także skrócić jego trwałość! Niezależnie od powodu, dla którego chcesz ugotować rosół, jest to zawsze najlepszy wybór.
Źródła informacji: ireceptar.cz, svetkreativity.cz
Zdjęcie poglądowe: Pixabay