Zdrowe śniadanie, czego lepiej unikać wcześnie rano: lista Cię zaskoczy

Co zjeść rano na zdrowe śniadanie? Eksperci wskazują, jakich produktów spożywczych należy unikać. Oto, czym są.

Dylemat co zjeść na śniadanie dotyka każdego. Są tacy, którzy nie mogą otworzyć nawet jednego oka, jeśli wcześniej nie wypiją filiżanki kawy, tacy, którzy uwielbiają jeść słone potrawy zaraz po przebudzeniu i tacy, którzy jednak nie mogą nawet znieść myśli, że przeżuwając coś zaraz po wstaniu z łóżka.

Cyklicznie eksperci ds. żywności m.in dietetycy wyrażają opinie i udzielają rad, którymi należy się kierować jeśli chcesz zachować formę i pozostać w formie. A prościej, jeśli chcesz żyć lepiej, stosując możliwie najwłaściwszą dietę.

W tym czasie Jakich produktów unikać rano i nie jeść na śniadanie? Poniżej sporządzamy krótką listę.

Czego unikać na śniadanie

Widzieliśmy już kilka pomysłów na temat , bo nie każdy lubi jeść ciasta wcześnie rano. W rzeczywistości jest wielu, którzy wolą słone potrawy na początek dnia. Są jednak produkty, których dietetycy zalecają unikać. Oto, czym są.

Batoniki zbożowe

Uważaj na te, które zawierają cukry w ilości przekraczającej 30% ich masy, gdyż ryzykujesz przyjęciem zbyt dużej ilości kalorii samym porannym posiłkiem.

Soki owocowe

Sprawdź, czy nie ma dodatku cukru. Lepszy sok, świeży owoc.

Brioche

Są puszyste i nie można im się oprzeć, ale często zawierają zbyt dużo tłuszczów nasyconych. Jeden jest lepszy.

Przekąski

Przekąski przemysłowe są często bogate w dodatki, konserwanty, emulgatory i stabilizatory, takie jak mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych. Lepiej A.

Płatki kukurydziane

Słynne płatki kukurydziane (ale obecnie w sprzedaży są płatki z różnych zbóż) mogły być produktem kiepskiej jakości. Tak naprawdę, jeśli nie kupisz ich w całości i ekologicznie, będą one mało odżywcze, ponieważ brakuje im błonnika i białek, a często są wzbogacone cukrem.

Sucharki

Zwróć uwagę na skład składników sucharów, ponieważ wiele z nich jest wysokokalorycznych i przede wszystkim zawiera tłuszcze wątpliwej jakości, takie jak olej rzepakowy czy palmowy. Nie są szkodliwe dla zdrowia, ale nie tak wysokiej jakości jak oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Ciasteczka

Lepiej zrobić w domu, możesz wybrać składniki, które z pewnością są zdrowsze niż produkty przemysłowe.

Wreszcie, uważaj na wszystkie produkty zawierające uwodornione tłuszcze roślinne i odkryj, którymi będziesz się cieszyć na co dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *