Istnieje technika gotowania, która pozwala tworzyć zdrowe, ale jednocześnie bardzo smaczne potrawy i jest łatwa do zastosowania w praktyce.
Ci, którzy chcą przejść na dietę odchudzającą lub w każdym razie szukają lekkości, mają na celu spożywanie prostych potraw i dlatego gotują z lekkie techniki gotowania. Podczas gotowania mięsa lub ryb bardzo ważne jest, aby ich właściwości odżywcze pozostały nienaruszone i nie uległy zmianie pod wpływem sposobu gotowania.
Istnieje bardzo stara i ceniona technika gotowania, która gwarantuje lekkość i nie wpływa na składniki żywności: chodzi o gotowanie z solą. Celem tego trybu jest zasadniczo przekazywanie jedynie ciepła do żywności i niedopuszczanie do wymiany materii. Często obawia się, że przy zastosowaniu tej techniki żywność może być nadmiernie słona, ale tak nie jest.
Gotowanie z solą ma oczywiście swoje specyficzne cechy i jest konieczne poznać go szczegółowo, aby móc zastosować go w najlepszy sposób maksymalnie wykorzystując swój potencjał.
Gotowanie w soli: jak to się robi i dlaczego jest takie zdrowe
Podczas gotowania z solą nie dodaje się tłuszczu, i dlatego tak jest szczególnie nadaje się do diet niskokalorycznych lub w celach odchudzających. Powinny go unikać wyłącznie osoby, które ze względu na problemy zdrowotne muszą spożywać bardzo mało soli.
Działa to na zasadzie gotowania metodą sous vide. Na miejscu umieszcza się żywność, głównie mięso lub ryby na złożu solnym i posypane większą ilością soli. Niektórzy szefowie kuchni dodają również mąkę lub białka jaj jako stabilizator, ale nie jest to absolutnie konieczne. Jest to preferowane użyj grubej soli ponieważ ten cienki wbija się w części żywności w bardziej inwazyjny sposób.
Czasami dodaje się wodę lub po prostu zwilżasz sól mokrymi rękami. Najbardziej odpowiednią potrawą do tego typu gotowania jest ryba z grubą skórą ponieważ gotuje się i jednocześnie nie nasiąka solą. Dzięki temu nie będzie zbyt słone. Musi zatem posiadać naturalną ochronę przed działaniem soli, która w przeciwnym razie byłaby silna. Samego siebie w piecu musi się wydarzyć tryb statyczny w zakresie 180° – 200°.
Produkt pokryty solą nie może zostać sprawdzony pod kątem stopnia wygotowania. Musimy zatem zorientować się w konkretnym terminie: na 1/2 kg karmy są obliczane 15 minut gotowanie w nagrzanym piekarniku. Za 1 kg wezmą to 25 minut I za 2 kg czas jest 50 minut.
Jeśli wybierzesz tryb gotowanie soli na patelni to ważne przykryć pokrywką aby odtworzyć komorę grzewczą podobną do tej w piekarniku. Płomień powinien być niski a czas jest mniej więcej podobny do poprzedniego. Zużytą sól można następnie poddać recyklingowi do soli wody z makaronem, ale może być również stosowany jako środek zapobiegający zamarzaniu do zastosowań poza kuchnią.