Zawsze czyściliśmy piekarnik w niewłaściwy sposób: eksperci wyjaśniają, jak to zrobić dobrze i w krótkim czasie

Czyszczenie piekarnika wymaga przestrzegania kilku podstawowych kroków. Oto sposób na czysty i odkażony piekarnik!

Piekarnik to jeden z najczęściej używanych sprzętów w kuchni. W środku można przygotować wiele dań, od ciągliwych deserów po desery śniadaniowe i torty urodzinowe. Aby jednak uzyskać doskonałe przepisy, ważne jest utrzymanie go w czystości i dezynfekcji. Dla jednego prawidłowe czyszczenie piekarnika obowiązkiem jest wybieranie produktów wysokiej jakości, wyjaśnimy, jak dbać o urządzenie, nie tracąc przy tym zbyt wiele czasu!

Jak prawidłowo czyścić piekarnik

Wyczyść inkrustowany piekarnik Jest to możliwe w krótkim czasie, jednak trzeba uzbroić się w dużo cierpliwości. Zwykle popełnia się błąd polegający na włączaniu piekarnika w celu roztopienia uporczywego tłuszczu, w rzeczywistości można by uniknąć marnowania energii elektrycznej i po prostu wstawić do urządzenia rondelek wypełniony wrzącą wodą.

Po włożeniu do środka należy zamknąć piekarnik i poczekać, aż gorąca woda odparuje przez co najmniej 5 minut. W tym momencie możesz zacznij czyścić piekarnik. Rozpuszczenie tłuszczu jest ważne, aby zoptymalizować czas i przede wszystkim uniknąć niepotrzebnego wysiłku.

Wiele osób uważa, że ​​słynne naturalne lekarstwo babci jest bardzo przydatne: ocet z sodą oczyszczoną. W rzeczywistości są to dwa składniki, których nigdy nie należy łączyć ze sobą. Lepiej wybrać jeden i zastosować go do oczyszczenia dotkniętego obszaru. W tym przypadku jednak wodorowęglan może nie być zalecany trudne do usunięcia. Co więcej, zdecydowanie nie jest to składnik, na którym można polegać, jeśli celem jest dezynfekcja piekarnika.

Na rynku można znaleźć wiele przydatnych produktów do czyszczenia piekarnika, odradzamy stosowanie jakichkolwiek środków odtłuszczających zalecanych do płyt grzewczych, gdyż może to spowodować zbyt agresywny i przede wszystkim o nieprzyjemnym zapachu. Tak naprawdę po wyczyszczeniu piekarnik należy pozostawić otwarty na kilka dni, aby całkowicie usunąć zapach użytego produktu.

A neutralny odtłuszczacz przeznaczony do piekarnika jest to zdecydowanie najlepszy produkt, na którym można się skupić, wystarczy trochę spryskać i pozostawić na kilka minut. Następnie należy usunąć zaschnięty tłuszcz za pomocą ściernej gąbki i pocierać przez kilka minut. Wytrzyj ściereczką do płukania, a Twój piekarnik będzie jak nowy!

Jeżeli będziesz częściej dbał o swój piekarnik, tj Czas czyszczenia może się skrócić bez wątpienia. Usunięcie tłuszczu oraz utrzymanie go w czystości i odkażeniu nie tylko pozwala uniknąć konieczności spędzania godziny na dokładnym czyszczeniu przy tak dużym wysiłku, ale także pozwala uzyskać smaczniejsze i równomiernie ugotowane potrawy!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *