Zapomnij o smażonym karpie: nasze babcie przyrządzały go inaczej i zdrowiej

Z Bożym Narodzeniem wiąże się wiele tradycji, a jedną z nich jest kolacja wigilijna, podczas której podaje się karpia. Zwykle panierowane w mące, jajku i bułce tartej. Co spróbować inaczej i zdrowiej w tym roku? Nasze babcie lubały przygotowywać karpia na miód i dodawać do niego orzechy włoskie. Ten przepis jest szybszy w przygotowaniu niż klasyczny, a smakuje fantastycznie!

Źródło: YouTube

Zacznij od marynaty

W misce wymieszaj 80 g roztopionego masła z 90 ml miodu, 2 łyżkami musztardy Dijon, 1 łyżeczką sosu Worcestershire. Wszystkie składniki odpowiednio wymieszaj, aby połączyć ich smaki.

Karp miodowy z orzechami

Następnie myjemy i kroimy karpia w filety, które solimy i pieprzymy. Posmaruj poszczególne kawałki marynatą i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Filety polej resztą marynaty i posyp grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Następnie przykryj blachę folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 18 do 20 minut. Po tym czasie zdejmij folię, zalej karpia odrobiną wody i gotuj jeszcze przez 5 minut. Rybę podawaj na talerzu z gałązkami świeżego koperku i kilkoma plasterkami cytryny.

Wariant marynowania przez noc

Aby przygotować ten przysmak, możesz wybrać procedurę polegającą na marynowaniu karpia w przygotowanym sosie przez kilka godzin, a nawet przez całą noc. Tym razem poszczególne filety obsmażamy z obu stron na maśle, podgrzewamy pozostałą marynatę i na koniec wstawiamy wszystko do piekarnika nagrzanego do 250°C na 15 – 20 minut.

Jak pokroić karpia

Krojenie karpia w podkowy czy filety nie dla każdego jest łatwe. Z pewnością będziesz potrzebować idealnie ostrego noża i młotka kuchennego. Owiń karpia częściowo w stary ręcznik, aby się nie ślizgał, a także użyj maty antypoślizgowej. Dzięki temu będziesz mógł pracować znacznie lepiej i bezpieczniej.

Podkowa lub filet

Zawsze najpierw oddzielaj głowę. Jeśli chcesz, aby w rezultacie powstały podkowy, pokrój rybę w poprzek na plastry o grubości około 2 cm. Młotek pomoże ci łatwiej przebić plecy. Jeśli chcesz filety, najpierw usuń z mięsa duże kości. Nożem natnij skórę wzdłuż kręgosłupa i oddziel cały kawałek mięsa od połowy karpia, przecinając wzdłuż żeber. To samo zrób z drugą połową mięsa. Następnie filety należy oczyścić. Odetnij kości na spodzie, następnie odetnij niechciane krawędzie, aby uzyskać schludny filet, który możesz pokroić na poszczególne porcje.

Powiązane artykuły

www.gustoacademy.cz, www.blesk.cz, www.toprecepty.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *