Z Bożym Narodzeniem wiąże się wiele tradycji, a jedną z nich jest kolacja wigilijna, podczas której podaje się karpia. Zwykle panierowane w mące, jajku i bułce tartej. Co spróbować inaczej i zdrowiej w tym roku? Nasze babcie lubały przygotowywać karpia na miód i dodawać do niego orzechy włoskie. Ten przepis jest szybszy w przygotowaniu niż klasyczny, a smakuje fantastycznie!
Źródło: YouTube
Zacznij od marynaty
W misce wymieszaj 80 g roztopionego masła z 90 ml miodu, 2 łyżkami musztardy Dijon, 1 łyżeczką sosu Worcestershire. Wszystkie składniki odpowiednio wymieszaj, aby połączyć ich smaki.
Karp miodowy z orzechami
Następnie myjemy i kroimy karpia w filety, które solimy i pieprzymy. Posmaruj poszczególne kawałki marynatą i ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Filety polej resztą marynaty i posyp grubo posiekanymi orzechami włoskimi. Następnie przykryj blachę folią aluminiową i piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 18 do 20 minut. Po tym czasie zdejmij folię, zalej karpia odrobiną wody i gotuj jeszcze przez 5 minut. Rybę podawaj na talerzu z gałązkami świeżego koperku i kilkoma plasterkami cytryny.
Wariant marynowania przez noc
Aby przygotować ten przysmak, możesz wybrać procedurę polegającą na marynowaniu karpia w przygotowanym sosie przez kilka godzin, a nawet przez całą noc. Tym razem poszczególne filety obsmażamy z obu stron na maśle, podgrzewamy pozostałą marynatę i na koniec wstawiamy wszystko do piekarnika nagrzanego do 250°C na 15 – 20 minut.
Jak pokroić karpia
Krojenie karpia w podkowy czy filety nie dla każdego jest łatwe. Z pewnością będziesz potrzebować idealnie ostrego noża i młotka kuchennego. Owiń karpia częściowo w stary ręcznik, aby się nie ślizgał, a także użyj maty antypoślizgowej. Dzięki temu będziesz mógł pracować znacznie lepiej i bezpieczniej.
Podkowa lub filet
Zawsze najpierw oddzielaj głowę. Jeśli chcesz, aby w rezultacie powstały podkowy, pokrój rybę w poprzek na plastry o grubości około 2 cm. Młotek pomoże ci łatwiej przebić plecy. Jeśli chcesz filety, najpierw usuń z mięsa duże kości. Nożem natnij skórę wzdłuż kręgosłupa i oddziel cały kawałek mięsa od połowy karpia, przecinając wzdłuż żeber. To samo zrób z drugą połową mięsa. Następnie filety należy oczyścić. Odetnij kości na spodzie, następnie odetnij niechciane krawędzie, aby uzyskać schludny filet, który możesz pokroić na poszczególne porcje.
www.gustoacademy.cz, www.blesk.cz, www.toprecepty.cz