Zapomnij o łososiu: pięciu produktach bogatych w kwasy omega 3, które zapobiegają zawałom serca, a które spożywa niewiele osób w Hiszpanii

Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb w naszym kraju, ceniona ze względu na zawartość , jednego ze składników odżywczych, który zapewnia najwięcej korzyści zdrowotnych, bezpośrednio wpływając na zdrowie układu krążenia, gdyż obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów. To rodzaj tłuszczów jednonienasyconych, uznawanych za sprawców zawałów serca.

Dzieje się tak, ponieważ jego obecność przyczynia się do redukcji płytki nazębnej – substancji składającej się z wapnia i cholesterolu, która po stwardnieniu powoduje zablokowanie tętnic, co z kolei.

Choć ta tłusta ryba uznawana jest za jedno z najlepszych źródeł Omega-3, to jej spożycie w wielu domach może być nieco skomplikowane, gdyż jest to produkt, który zwykle nie jest zbyt tani. Na szczęście istnieją alternatywne pokarmy, które dostarczają więcej tego typu kwasów tłuszczowych niż łosoś i są znacznie bardziej dostępne.

Pokarmy dostarczające więcej kwasów omega-3 niż łosoś

Istnieje wiele produktów spożywczych, które zdecydowanie zaleca się włączyć do naszej diety i które dostarczają więcej kwasów omega-3 niż łosoś, co czyni je doskonałą alternatywą dla tej tłustej ryby:

  • Komosa ryżowa: Komosa ryżowa to pokarm dostarczający organizmowi najwięcej kwasów omega-3 – 8,35 grama tego typu nienasyconych kwasów tłuszczowych na 100 gramów produktu. Przekłada się to na wkład nawet pięciokrotnie większy niż w przypadku łososia. Jakby tego było mało, jest także doskonałym źródłem innych składników odżywczych, zwłaszcza wapnia i fosforu.
  • Sardynki: W tym przypadku w naszych spiżarniach znajdujemy bardzo powszechny produkt, który zawiera zawartość tłuszczów omega-3 podobną do łososia i jest znacznie bardziej dostępny ze względu na swoją cenę. Podobnie zawiera mniejsze dawki rtęci, ponieważ jest mniejszą rybą. Inne bardzo dobre alternatywy dla łososia to pstrąg i śledź.
  • Len: Nasiona te cieszą się coraz większą popularnością dzięki swoim ciekawym właściwościom odżywczym. Uznawany jest także za jedno z najlepszych roślinnych źródeł kwasów omega-3, gdyż jedna jego łyżka stołowa wystarczy na dostarczenie całej zalecanej przez nasz organizm dziennej dawki tych kwasów tłuszczowych. Wyróżnia się również zawartością błonnika, który pomaga również cieszyć się lepszym zdrowiem jelit i serca.
  • Chia: Nasiona Chia zawierają więcej kwasów omega-3 niż wiele tłustych ryb, co osiągają dzięki temu, że 33% ich składu stanowi olej, z czego 62% przypada na ten rodzaj tłuszczów wielonienasyconych. Dzięki jego spożyciu można zmniejszyć problemy z sercem, ponieważ jest również bogaty w błonnik i przeciwutleniacze.
  • Orzechy włoskie: Na koniec nie sposób nie wspomnieć o orzechach włoskich, jednych z najpopularniejszych i cenionych ze względu na swój skład odżywczy. Zaledwie 25 gramów orzechów włoskich, co odpowiada około pięciu kawałkom, pozwala zaspokoić 91% dziennego zapotrzebowania na kwasy tłuszczowe omega-3, co czyni orzechy jednym z najlepszych źródeł tego składnika odżywczego, jakie można znaleźć. Są również bogate w witaminę E i przeciwutleniacze, które wpływają na dobrą kondycję skóry.

Do czego służą Omega-3?

Posiadanie tych dobrych sprzyja naszemu ogólnemu zdrowiu, gdyż jest to wielonienasycony kwas tłuszczowy niezbędny do funkcjonowania organizmu. Osiągnięcie dobrego poziomu Omega-3 zależy wyłącznie od każdego człowieka, gdyż organizm nie jest w stanie samodzielnie syntetyzować tego kwasu. Oznacza to, że należy ją dostarczać poprzez dietę lub poprzez świadomą suplementację, która może pokryć jej niedobory.

Prawda jest taka, że ​​te niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe mają ogromny wpływ na skład bakteryjny naszego organizmu, dlatego zarówno poziom kwasów Omega 3, jakie posiadamy, jak i równowaga naszej mikroflory wyznaczają nasz stan zdrowia i będą kluczem do utrzymania zdrowia. prowadzimy zarówno zabiegi profilaktyczne, jak i lecznicze w przypadku wystąpienia stanu patologicznego.

Wśród zalet Omega-3 możemy wyróżnić:

  • Ochrona komórkowa: Ten kwas tłuszczowy odgrywa zasadniczą rolę w syntezie eikozanoidów, które stanowią grupę cząsteczek lipidów związanych ze wzrostem i proliferacją komórek, odpowiedzią immunologiczną, rozszerzeniem/zwężeniem naczyń, agregacją płytek krwi i zapaleniem neuronów.
  • Serce: Te kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na serce, ponieważ wykazano, że pomagają one poprawić krzepliwość krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia niektórych chorób układu krążenia, regulują produkcję trójglicerydów i cholesterolu, zmniejszają ryzyko zakrzepicy i poprawiają sytuacje arytmiczne. Fakt ten, w społeczeństwie charakteryzującym się coraz większą częstością występowania problemów sercowo-naczyniowych, sprawia, że ​​należy cieszyć się odpowiednią podażą Omega-3.
  • Płodność, ciąża i karmienie piersią: Te kwasy tłuszczowe korzystnie wpływają na jakość nasienia, co zwiększa szanse na poczęcie, a także zwiększa przepływ krwi w macicy. Jakby tego było mało, wspomaga rozwój neuronalny i wzrokowy płodu, dostarczając kobiecie w ciąży niezbędne DHA. Ponieważ podczas karmienia piersią matka dodatkowo spożywa DHA, kluczem do zaradzenia tej utracie jest prawidłowa suplementacja.

Śledź tematy, które Cię interesują

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *