Cukierek zwany oczami Sandokana zaczęto produkować po premierze popularnego filmu Sandokan, który stał się hitem
Lata 70. Postać egzotycznego bohatera stała się w naszym kraju tak popularna, że na Boże Narodzenie przygotowywano w domu słodycze, przypominające urocze oczy Sandokana. Odtwórz ten stary klasyk w telewizorze, aby przygotować kolejny rodzaj niewypieczonych ciasteczek świątecznych.
Źródło: YouTube
Trójwarstwowy urok
Oczy Sandokana składają się z trzech warstw składających się z warstw kokosa, orzecha włoskiego i kakao. Tęczówkę oka można łatwo stworzyć za pomocą kolorowej soczewicy, rodzynek, a nawet kandyzowanych owoców. Procedura przepisu wcale nie jest skomplikowana, więc każdy może to zrobić! Wystarczy, że przygotujesz poszczególne warstwy w miseczkach, które następnie po prostu przelejesz do babeczek.
Warstwa kokosowa
Na pierwszą warstwę ciasteczek potrzebne będzie 150 g tłuszczu Omega, 100 g cukru pudru, torebka cukru waniliowego, 3 łyżki wiórków kokosowych i 3 łyżki mleka w proszku. Najpierw rozpuść tłuszcz w rondlu, a następnie dodaj wszystkie suche składniki. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Środkowa Droga Orzechowa
Na drugą warstwę przygotuj 100 g drobno zmielonych orzechów włoskich, 50 g miękkiego masła i 2 łyżki rumu. Zmielone orzechy wymieszać z rumem i za pomocą masła wyrobić jednolite ciasto. Można też dodać rodzynki lub cukier do smaku.
Finisz kakaowy
Ostatnia warstwa składa się z 250 g tłuszczu Omega, 100 g cukru pudru i jednej łyżki wysokiej jakości kakao. Podobnie jak w przypadku pierwszej warstwy, w przypadku tej warstwy najpierw podgrzej tłuszcz. Następnie wymieszaj go z kakao i cukrem pudrem, aż uzyskasz gładki krem kakaowy.
Pyszne oczy Sandokana
Po ukończeniu wszystkich trzech warstw możesz rozpocząć ostateczne tworzenie oczu Sandokana. Umieść jedną soczewicę w papierowych kubkach, silikonowych foremkach lub nawet w plastikowej tacy na jajka. Następnie przykryj masą kokosową, następnie dodaj warstwę orzechową, a na koniec krem kakaowy. Włóż warstwowe ciasteczka do lodówki, aby stwardniały. Gdy wszystko już wystarczająco wystygnie, wystarczy wyjąć poszczególne kawałki z formy i udekorować blachę pozostałymi rodzajami słodkości.
Źródła: jenzeny.cz, toprecepty.cz, jimeto.cz