Każdemu zdarza się małe niedopatrzenie w kuchni: zapomniałeś soli w cieście? Można temu zaradzić. Oto jak to zrobić.
Gotowanie to nie tylko zabawa i pasja: wymaga także dużej uwagi. Nie tylko dla własnego bezpieczeństwa, ale także dla składników i dawek: w końcu każdemu może przydarzyć się odrobina nieuwagi. Bardzo powszechnym jest zapomnij dodać soli. A jeśli do wielu potraw zawsze możemy dodać go na końcu, to w przypadku ciasta sytuacja się zmienia. Jak to naprawić?
Dobrze wiemy, że podstawową częścią większości ciast jest zakwaszanie. I na pewno nie chcemy zaczynać wszystkiego od nowa tylko dlatego, że zapomnieliśmy dodać ten składnik. Na szczęście możliwe jest rozwiązanie problemu bez marnowania pieniędzy, czasu i wysiłku.
Ciasto, jak rozwiązać, jeśli zapomniałeś dodać soli
Jak to często bywa, niewiele osób wie, że istnieje więcej niż jeden sposób na rozwiązanie problemu w kuchni bez paniki. Musimy wybrać ten, który naszym zdaniem będzie najlepszy do tego, co przygotowujemy. Oto jak możemy postępować w przypadku ciast.
Naszą pierwszą alternatywą jest wykorzystanie sytuacji, gdy zdamy sobie sprawę z błędu, gdy wciąż ugniatamy. Jednak w tym przypadku zamiast „zasypka” po prostu sól w cieście, ryzykując, że nie zostanie dobrze rozprowadzona, możemy rozpuścić w wodzie odpowiednią ilość (potrzebną do przygotowania). Następnie dodajemy go do mieszanki, upewniając się, że dobrze się wchłonął. Będziemy wtedy musieli pamiętać, że nasze ciasto będzie potrzebowało pół godziny, aby „zadziałać”: ten składnik jest ważny dla zakwasu.
Co jednak zrobić, jeśli nasze ciasto jest już gotowe i również wyrosło? Z pewnością nie możemy.”opróżnij go” tylko dla smaku. W tym przypadku radzę przystąpić do rozwałkowania, a w każdym razie przygotowania ciasta do pieczenia, a następnie umieszczenia go na wybranej przez nas patelni lub kole. W tym momencie przejdziemy do posypać solą bezpośrednio na powierzchnię: w rezultacie powstanie smaczna i lekko chrupiąca skórka, która sprawi, że wszystko będzie pyszne.
Są to oczywiście dwa rozwiązania, które można zastosować w sytuacjach awaryjnych. Jak już wspomniano, sól jest bardzo ważna, jeśli chodzi o zakwaszanie, ponieważ ma zdolność wpływania na siatkę glutenową, ale przede wszystkim dlatego, że „kontrast”bakterie, które mogą wpływać na zakwaszanie naszego bochenka. Lepiej więc starać się o tym nie zapominać w przypadku tych konkretnych przepisów.