Rozmawialiśmy o błędach podczas przygotowywania puree ziemniaczanego. Teraz powiemy Ci, jak szczególnie smacznie upiec warzywa korzeniowe.
Ziemniaki pieczone w piekarniku to świetne rozwiązanie, jeśli znudziły Ci się ziemniaki gotowane, a smażone wydają Ci się zbyt tłuste. Wspólnie z portalem rozmawiamy o sposobie gotowania, dzięki któremu ziemniaki będą idealne: miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
Do tego dania zaleca się wybór ziemniaków średniej wielkości. Należy je dobrze umyć i wyczyścić. Każde warzywo nakłuwamy widelcem lub nożem w kilku miejscach. Jeśli masz tylko duże ziemniaki, pokrój je na kilka kawałków.
Do marynaty wymieszaj olej, sól, pieprz i inne ulubione przyprawy. Każdego ziemniaka natłuszczamy mieszanką przypraw, zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 45-60 minut.
Dokładny czas gotowania będzie się różnić w zależności od piekarnika, dlatego sprawdzaj stan potrawy, okresowo nakłuwając ziemniaki widelcem. Gdy ziemniaki będą prawie gotowe, zdejmij folię i pozostaw na kolejne 10 minut.
Te ziemniaki okazują się szczególnie smaczne. Rozmawialiśmy także o tym, jak zwiedzaliśmy.