Jeśli lasagne nigdy nie wychodzi dobrze, być może popełniasz te bardzo częste błędy: oto, czym są i jak przestać je robić.
Nawet jeśli jesteśmy świetnymi kucharzami i dużo robimy w kuchni, zawsze znajdzie się coś dla każdego. To danie, które po prostu nie wychodzi, takie, które niezależnie od tego, ile razy go spróbujemy lub dokończymy, zawsze wychodzi źle. Ale być może jest to jedno z najlepszych i najbardziej lubianych dań naszej tradycji i nie chcemy rezygnować z jego przygotowania, po prostu nie poddajemy się temu, że nie możemy tego zrobić! A jeśli to danie rzeczywiście jest legendarną lasagne, należy jak najszybciej temu zaradzić.
Nie ma czegoś takiego, jak niemożność zrobienia lasagne! Ale nie poddawaj się, jeśli naprawdę nie możesz dokończyć to danie, bo zawsze coś jest nie tak z efektem, prawdopodobnie popełniasz te typowe błędy co robi wiele osób, ale które ci wszystko psuje. I to ich wina, jeśli nigdy nie uda ci się ich zrobić tak, jak chcesz! Oto, czym są, dlaczego rujnują wszystkich i jak przestać to robić raz na zawsze.
Koniec z lasagne, która nie wychodzi dobrze: przestań popełniać te bardzo częste błędy, które wszystko psują
Lasagne to pozornie łatwe danie, które nie stwarza żadnych trudności i przeszkód. Jednak jest tak wiele błędów, które popełniamy nie zdając sobie z tego sprawy i które popełnia wiele osób. I to właśnie te błędy uniemożliwiają nam uzyskanie szalonego rezultatu, doskonałego dania godnego tego przepisu, który wszyscy tak kochamy. Oto najczęstsze błędy i jak przestać to robić.
Zacznij od odpowiedniego arkusza: musisz kupić świeże jajko, nie pomyl się. Unikaj wersji wytrawnej, bo unikaj gotowych przypraw, zamiast tego przygotuj własny sos i domowy beszamel. Smak dużo zyska! Aby uzyskać jeszcze lepszy efekt, nie kładź papieru do pieczenia na blaszce, na której smażysz lasagne i nie rób zbyt wielu warstw lasagne.
Bądź hojny w dodatkach, ale nie za dużo! Jeśli dodasz za dużo sosu lub za dużo beszamelu, ryzykujesz, że lasagne będzie zbyt miękka i nie będziesz w stanie uzyskać tej chrupkości na powierzchni, która sprawia, że to danie jest tak kultowe, smaczne i uwielbiane. Na koniec poczekaj, aż trochę ostygną, zanim je zjesz.
W rzeczywistości często smakuje się je świeżo upieczone, ale lasagne należy jeść na ciepło, aby delektować się nią warstwa po warstwie. Każdy kęs musi być zwarty, dobrze skalibrowany i przede wszystkim musi być podtrzymywany przez widelec!