Anyż to jedna z najstarszych przypraw. Pierwsze wzmianki o jego zapachu, smaku i właściwościach leczniczych pochodzą ze starożytnego Rzymu. Mówi się, że twórca nauk medycznych Hipokrates uważał anyż za naturalny lek na kaszel i wzdęcia. Może dlatego nasiona anyżu w cukrze były jedną z najpopularniejszych przekąsek na ówczesnych świętach, gdyż goście musieli się porządnie przetrawić po wystawnej „zmieniance”. Anyż był również uważany za źródło siły i energii. Dlatego pojawiła się także w jadłospisie żołnierzy rzymskiego generała Juliusza Cezara.
Źródło: YouTube
Lecznicze działanie anyżu
Co ciekawe, lecznicze działanie anyżu potwierdzają także współcześni naukowcy i zielarze. Według nich przyprawa ta łagodzi ból gardła, stany melancholijne, astmę, stany zapalne i wysokie ciśnienie krwi. Dlatego takie anyżowe ciasteczka z babcinej książki kucharskiej to idealna nakrętka na świąteczny stół. Poprawi Twój gust, nastrój i zdrowie. Jak to pieczesz?
Anyżki od babci….
Istnieje wiele przepisów na tradycyjny anyż. Oto jeden z nich…. Jak to zrobić: Do miski wkruszyć 0,25 kostki drożdży z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami ciepłego mleka. Poczekaj, aż drożdże urosną. Tymczasem w drugiej misce wymieszaj 290 g mąki zwykłej, 1 i ½ łyżeczki mielonego anyżu, 50 g mielonych orzechów włoskich, startą skórkę z 1 cytryny. Następnie łączymy zawartość obu misek w jedną i wyrabiamy ciasto. Następnie formuj z niego mniejsze kulki, które rozgniataj widelcem, tworząc małe kotlety. Cukierki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160°C przez około 15 minut. Następnie zawiń gotowe anyżki w cukier i pozostaw je w zamkniętym pojemniku.
Czy zostało ci trochę anyżu?
Ta przyprawa na pewno nie zaginie w Twojej kuchni. Można go stosować np. w cieście chlebowym czy w różnego rodzaju wypiekach, którym nadaje przyjemny słodki smak. Anyż jest także doskonałą przyprawą do aromatyzowania specjałów rybnych. Więc koniecznie z tego skorzystaj.
Źródła: www.salveo.cz, www.lifee.cz