Z dala od beczek i piwnic: przyszłość starzenia się alkoholu leży na dnie morza

Czy wydaje ci się dziwne, że duchy mogą spędzać czas starzenia się w głębinach morskich? A jednak tak jest.

Zapomnij o schodzeniu po schodach do piwnicy i zabraniu butelki pełnej kurzu i pajęczyn, które pozostawiłeś do starzenia. Przyszłość rafinacji alkoholu płynie za morzem.

Nie jest to nic nowego, co wiąże się z rozpoczynającym się nowym rokiem. Faktycznie na całym świecie firmy produkujące wina spokojne i musujące, wina musujące czy szampany stosują technika starzenia pod powierzchnią morza. Jeśli chcemy użyć prawidłowego określenia, powinniśmy mówić o podwodnym wyrafinowaniu.

Ale z czego się składa? A dlaczego eksperci branżowi tak bardzo lubią piwnice z winami na morzu?

Jak działa rafinacja alkoholu na morzu

Uszlachetnianie wina lub innych alkoholi umieszczonych w odpoczynek i starzenie się w głębinach morskich można to uznać za bezpieczniejsze niż to, co dzieje się w klasycznych piwnicach, o których wszyscy mniej więcej zwykliśmy myśleć, mówiąc o starzeniu się szlachetnych butelek.

Powód jest prosty, wszystko jest badane w najdrobniejszych szczegółach i na poziomie naukowym, w ten sposób nie ma ryzyka, że ​​coś pójdzie nie tak i produkcja może zostać utracona. Do tego stopnia, że ​​kilka firm na całym świecie zaczęło stosować tę metodę. Od Francuzów po Hiszpanów, przechodząc przez Włochów. Tak, nawet we Włoszech są tacy, którzy eksperymentowali z tą metodą.

A przykładem wyprodukowanym we Włoszech jest wino musujące Abissi, którego nazwa przywołuje na myśl głębię morza, wyprodukowane przez winiarnię Bisson w Chiavari. Z pewnością jest to wino, które wyróżnia się nie tylko rafinacją na dnie morskim w Baia del Silenzio w Sestri Levante, ale także wyborem rodzaju użytych winogron. Czyli Bianchetta, Vermentino i Cimixià.

Tam jest trochę szczególne warunki na dnie morza, co sprzyja lepszemu procesowi rafinacji. Jednym z tych warunków jest głębokość zanurzenia butelek, która wytwarza nacisk na korek. Pozwala to na szczególną ochronę płynu znajdującego się w butelce.

Wtedy pod morzem panuje naturalna ciemność i wiadomo, że światło jest jednym z najgorszych wrogów wina, a prądy wody sprzyjają lekkiemu ruchowi butelek, co poprawia smak alkoholu i czyni go harmonijnym.

TO wina dojrzewające pod wodami morskiminastępnie uzyskują typowe cechy, takie jak mineralność i smak, które pozwalają degustatorom delektować się winami o szczególnym i niepowtarzalnym smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *