Kuchnia włoska opiera się na prostocie i świeżych, wysokiej jakości składnikach. Jednym z prostszych przepisów są pyszne gnocchi. Podawaj je w oryginalny sposób, a klasyka stanie się mistrzowskim i absolutnie pysznym daniem, którego nie powstydziłaby się nawet włoska Nonna.
W kuchni włoskiej im prościej, tym lepiej. Dlatego w słonecznych Włoszech tak dużą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju makarony i klasyczne smaki. Jednym z nich są obłędnie miękkie gnocchi, które przygotowywane są na bazie ziemniaków. Dowiedz się, z czym podawać te urocze gnocchi, aby smakowały jak prosto z babcinej kuchni.
Z czym podawać włoskie gnocchi? Króluje prostota i różnorodne dodatki
Tradycyjne włoskie gnocchi to świetny sposób na szybki obiad. To bogate w witaminy danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a wynik zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy! Oprócz idealnie puszystego, miękkiego i rozpływającego się w ustach ciasta, nie zapomnij o estetycznej porcji i posypkach, które odgrywają główną rolę. Pomysłów jest wiele, ale my podpowiemy Ci prawdziwe klasyki, które zawsze smakują obłędnie.
Najprostszym duetem na gnocchi jest oczywiście dodatek pomidorów i sera. Sos można przygotować na kilka sposobów, wykorzystując świeże składniki, passatę lub pomidory z puszki. Wystarczy przyprawić warzywa, ugotować je i obiad gotowy. Na koniec dodaj trochę dobrego włoskiego sera i listek bazylii.
Mamy też propozycje dla miłośników nieco bardziej skomplikowanych smaków. Gnocchi ziemniaczane smakują równie wyśmienicie z dodatkiem sosu grzybowego. Tutaj możesz użyć pieczarek lub grzybów leśnych – wszystko zależy od Twojego gustu i dostępności.
Gnocchi po włosku – ten sos to prawdziwy majstersztyk
Gnocchi w sosie gorgonzola z orzechami włoskimi i chrupiącym boczkiem są niezwykle aromatyczne, smaczne i pięknie prezentują się na talerzu. Takie danie z pewnością będzie smakować na co dzień, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać je na specjalną okazję. W tym przypadku postaw na wysokiej jakości ser i połącz go z chrupiącym boczkiem, który pięknie dopełni danie.
Równie smaczne jest połączenie gnocchi ze szpinakiem, dowolnym pesto np. zielonym lub czerwonym, czy też z dodatkiem pieczonych warzyw. Nadaje się również nieco bardziej słowacka odmiana, czyli sos śmietanowy – w tym przypadku zalecana jest hojna porcja sera.
We Włoszech pyszne gnocchi podawane są także jako dodatek do zup. Dobrze smakują w zupie pomidorowej lub jarzynowej. Gnocchi można także pływać w bulionie klasycznym lub aromatycznym. Stanowią także świetny dodatek do duszonych mięs lub specjałów mięsnych.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Penne z kurczakiem – niezwykły obiad na chłodne dni. Pasuje na co dzień i odświętne okazje
Zawsze sięgam po ten przepis, gdy nie mam pomysłu na obiad. To działa za każdym razem