Wyrzucisz danie: błędy, które sprawiają, że makaron jest niejadalny

Wyrzucisz danie: błędy, które sprawiają, że makaron jest niejadalny

Powiedzieliśmy Ci, jak i na co zwrócić uwagę, aby przynieść do domu produkt wysokiej jakości. Teraz dzielimy się wskazówkami dotyczącymi ich przygotowania.

Makaron to popularna przystawka wśród Ukraińców. Jednak kucharze często popełniają błędy, które powodują ich rozgotowanie lub sklejanie się. Powinieneś wiedzieć, jak ugotować nawet zwykły makaron, w przeciwnym razie okaże się bałagan. Mówimy o szczegółach, na które należy zwrócić uwagę, aby przystawka okazała się sukcesem.

Pierwsza zasada to wystarczająca ilość wody. Zwykle na 100 g makaronu podaje się 1 litr wody. Nie jest to „żelazna” zasada – najważniejsze jest to, aby makaron swobodnie unosił się w wodzie.

Ponadto podczas gotowania makaronu nie trzeba go często mieszać. Wystarczy zrobić to dwa lub trzy razy w ciągu całego procesu.

W tradycyjnym algorytmie gotowania makaron wrzuca się do wrzącej, osolonej wody. Należy je natychmiast wymieszać, a gdy woda ponownie się zagotuje, zmniejszyć ogień.

Makaron nie powinien być rozgotowany. Czas potrzebny do ugotowania jest zwykle podany na opakowaniu.

Nie zostawiaj ich na patelni przez dłuższy czas i nie rozpraszaj się – a danie na pewno nie będzie się sklejać i będzie smaczne. Rozmawialiśmy także o tym, jak pieczone są ziemniaki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *