Być może masz wieloletnie doświadczenie w przygotowywaniu kiszonej kapusty na zimę, ale każdy miał okazję zepsuć zimę.
Cały trik z kiszoną kapustą polega na małej sztuczce i kilku prostych zasadach, z którymi nawet początkujący poradzą sobie doskonale. W kolejnych linijkach zdradzimy Wam sekret doskonałej kiszonej kapusty.
Jeśli skorzystasz z naszego triku, mamy gwarancję, że kiszone warzywa nie zepsują się, a Ty będziesz mógł je pysznie zjeść na Święta.
Według klasycznej receptury na 30 kilogramów kapusty dodaje się kilogram soli. Z kapusty usuwa się najwyższe liście, a w korzeniu wykonuje się nacięcia krzyżowe. Kapustę układa się w ćwiartki i połówki pomiędzy całymi główkami w puszce, tak aby się nie przesuwały.
Puszka jest napełniona wodą tak, aby płyn zakrył kapustę dwoma palcami. Na górze umieszczona jest drewniana lub plastikowa prasa. Niektórzy kładą na prasie kamień lub większy słoik z wodą, ale w każdym przypadku woda powinna sięgać krawędzi puszki. Jeśli nie zastosujesz się do tej instrukcji, kapusta kiszona zepsuje się z powodu przedostania się powietrza.
Aby uniknąć wszelkiego ryzyka, napełnij dużą plastikową torebkę wodą i umieść ją na kapuście w pojemniku. Ten mało znany trik daje 100% gwarancji, że kiszona kapusta przed świętami będzie rewelacyjna.
Lubię to , gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!