Wyjątkowy i najsmaczniejszy przepis na ciasto naleśnikowe. Gdy raz tego skosztujesz, już więcej tego nie zrobisz

Naleśniki to kopia francuskich ciast na słodko naleśniki . Według jednej z legend sprowadził je do Austro-Węgier pewien szef kuchni hrabiego Esterházy, który „podglądał” je na francuskim dworze królewskim. Ale środkowoeuropejski naleśnik różnił się nieco od swojego pierwotnego modelu. Było dużo gęstsze i szef kuchni podawał je w wielu wersjach. I w przeciwieństwie do Francuzów nie bał się eksperymentować i spokojnie smarował „naleśnik” owocową marmoladą. To była przyjemność!

Źródło: YouTube

Tanie jedzenie jeszcze przed wypłatą

Zaletą naleśników jest ich prosta konstrukcja, a także niska cena. Składniki na naleśniki zawsze znajdziesz, nawet jeśli w portfelu masz tylko kilka drobnych. Ponadto jest to danie zmienne, które można podawać zarówno na słodko, jak i na słono. „U nas naleśniki jada się tylko posypane cynamonem i cukrem” – mówi czytelniczka Viola z Prachatic i dodaje, że wersja na słono też jest doskonała, gdzie wykorzystuje się wszystkie resztki z lodówki. Wystarczy posmarować podpłomykiem resztki salami i warzyw. Wszystko posypać startym serem, złożyć na pół i smażyć. Obiad jest gotowy w kilka minut!

Ciasto z zaledwie kilku składników

Chociaż przepis na naleśniki jest prosty, wiele osób skarży się, że nie można zrobić wystarczająco cienkich naleśników lub że przypalają się lub rozdzierają. Magia cienkich naleśników kryje się w cieście. Możesz także wypróbować ten klasyczny przepis. Jak to zrobić: W misce ubić 2 jajka ze szczyptą soli. Stopniowo dodawaj do mieszanki 140 g mąki i 250 ml mleka. Gotowe ciasto dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek, a następnie wykorzystaj je do smażenia.

Nie zapomnij o ręcznikach papierowych

Naleśniki dobrze się smażą na patelni teflonowej, do której ciasto się nie przykleja. Do smażenia używaj oleju z odrobiną masła. Następnie wystarczy rozgrzać patelnię, wylać na nią odrobinę ciasta tak, aby pokryło całe dno. Smażyć naleśniki z obu stron. Następnie gotowe naleśniki układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym. Dzięki temu odsysany jest z nich nadmiar tłuszczu. Naleśniki możesz wypełnić czymkolwiek chcesz. Świetnie smakują ze świeżymi owocami.

Jedna mała rada

Można też dodać dwie lub trzy łyżki rumu, żeby ciasto naleśnikowe było pięknie puszyste. Kropla alkoholu nada deserowi wyjątkowego charakteru!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *