Wyjątkowy deser: Wegańskie muffinki limonkowe

Święta nie oznaczają ciężkiego jedzenia. Wegańskie z limonką odświeży żołądek po obfitym świątecznym posiłku.

Składniki na wegańskie muffinki limonkowe:

Na ciasto:

160 g suszonych fig

40 g płatków owsianych

1 łyżka. olej kokosowy

Do kremu:

140 g orzechów nerkowca (namoczonych w wodzie przez 8 godzin + odsączonych)

80 ml mleka roślinnego

1 łyżka. olej kokosowy

30 ml syropu klonowego

60 ml soku z limonki

1 łyżeczka cynamon

Zobacz więcej:

Sposób przygotowania:

Składniki ciasta umieścić w robocie kuchennym i miksować, aż powstaną lepkie grudki.

Podzielić masę na 6 foremek na muffiny i równomiernie rozprowadzić. Umieścić w zamrażarce.

Wszystkie składniki kremu umieścić w blenderze i miksować przez 1 minutę, aż masa będzie całkowicie gładka.

Kremem posmaruj muffinki i włóż je do zamrażarki na 4 godziny, żeby stwardniały.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *