Wyglądają tylko jak sery, ale są prawdziwymi dziełami sztuki i są warte fortunę: tutaj są najdroższe

Nie wszystkie sery są takie same, a niektóre z nich to prawdziwe dzieła sztuki o ogromnej wartości. Oto najdroższe na świecie.

Ser to jedna z najbardziej lubianych potraw, obecnych na stołach całego świata i każdej kultury. Zdrowy i wszechstronny, nadaje się do każdego rodzaju dań i dowolnej kombinacji, idealny do spożycia w czystej postaci. Produkcja serów ma bardzo starożytne korzenie, sięgające być może 7 000-6 000 lat p.n.e. i zawsze była głównym daniem najbiedniejszych stołów, później docenianym także przez szlachtę i najbardziej wpływowe rodziny.

Przez wieki, Techniki produkcji sera ewoluowały coraz więcej, pozostawiając miejsce na eksperymenty i łączenie z innymi naturalnymi składnikami. Produkcja serów przez wiele stuleci pozostawała sztuką lokalną, która miała wpływ zarówno na terytorium kraju, jak i wszystkich krajów europejskich. Obecnie każdy kraj na świecie ma swoją własną tradycję mleczarską i własne techniki dojrzewania produktów.

W dzisiejszych czasach spożycie sera nabrało dużego znaczenia, ponieważ na niektórych obszarach Włoch jego produkcja stanowi ponad 40% całkowitego handlu żywnością. Włochy to jeden z najbardziej wpływowych krajów produkujących sery na rynku, oferujący produkty bardzo wysokiej jakości, charakteryzujące się wysokim poziomem wartości odżywczych, zdolnych zaspokoić wszystkie gusta. Ale Jakie są najlepsze sery na świecie i ile kosztuje ich zakup?

Top 5 najdroższych serów na świecie: pierwszy to włoski

Ser jest z pewnością bardzo ekonomicznym jedzeniem, cenionym za wyjątkową wszechstronność w kuchni. Jednakże w świecie mleczarstwa istnieją pewne rodzaje serów najwyższej jakości, których cena jest zaporowa dla większości populacji. W pierwszej piątce znajdziemy Białe złoto Stiltona, ser stworzony w 2011 roku przez angielską firmę Long Claw Sundairy. Jest to biały Stilton pokryty płatkami złota i zanurzony w złotym likierze. Jego koszt to 320 euro za kilogram.

Następuje ser łośnywyprodukowany przez firmę Musaus w Szwecji, wytwarzany z mleka łosia i sprzedany za 450 euro Za kilogram. Pulana trzecim miejscu, wytwarzany z bałkańskiego mleka oślego zmieszanego z mlekiem kozim, to niezwykle delikatny ser, można kupić w cenie 540 euro Za kilogram.

Na podium plasuje się na drugim miejscu Queso Cabralesser pleśniowy produkowany przez firmę Valfrio w Asturii w północnej Hiszpanii, można kupić za 2500 euro Za kilogram. Ranking się zamyka na pierwszym miejscu Casu Marzosłynny sardyński ser charakteryzujący się obecnością larw much i sprzedawany na rynku o godz cena 2700 euro Za kilogram.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *