Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do mycia tych dwóch produktów spożywczych przed ich spożyciem: jest to ogromny błąd, którego nigdy nie należy robić

Wiele osób popełnia bardzo częsty błąd: mycie tej żywności, choć nie powinno się tego robić. Dlatego może to być niebezpieczne.

W kuchni błędy często popełniane są nieświadomie. Istnieją nawyki, które wynikają z powszechnego używania innych osób i które wydają się być właściwymi działaniami, które należy wykonać, ale w rzeczywistości tak nie jest. Myśląc, że pracujesz dla dobrego celu, możesz zamiast tego popełniać błędy i popełniać błędy, które również mogą okazać się dość niebezpieczne i szkodliwe dla zdrowia.

W rzeczywistości wiele razy myślimy o ochronie zdrowia poprzez głębokie i ukierunkowane czyszczenie żywności. Wiemy, że higiena jest czymś fundamentalnym dla dobrego samopoczucia i trzymania się z daleka od możliwych chorób, ale pranie wszystkiego nie zawsze jest właściwym wyborem.

W kuchni nie wszystkie potrawy wymagają myciaRzeczywiście, niektóre z nich mogą stać się szkodliwe w przypadku kontaktu z wodą. W szczególności popełniany jest bardzo powszechny i ​​powszechny błąd: mycie pod wodą w szczególności dwa produkty spożywcze, których należy jednak bezwzględnie unikać.

Żywność, której nigdy nie należy myć

Nawet jeśli wszyscy lub przynajmniej wielu to robią, nie należy tego robić: w kuchni nigdy nie należy myć kurczaka i sałatki. W obu przypadkach istnieje dokładny powód. Uważa się, że mycie kurczaka przed gotowaniem eliminuje wszelkie bakterie, ale w rzeczywistości może się zdarzyć dokładnie odwrotnie.

Rzeczywiście jest to możliwe kontakt z wodą powoduje natychmiastową proliferację niektórych bakterii obecne i które zamiast tego uległyby spaleniu podczas gotowania. To przede wszystkim Campylobacter, często występujący w kurczakach, czyli całkowicie wyeliminowane przez wysoką temperaturę podczas gdy kurczak się gotuje i problem znika.

Ale nie tylko to: mycie może spowodować, poprzez krople i rozpryski wody, ewentualne bakterie, które osadzą się na blacie kuchennym, naczyniach i przyborach kuchennych. skutecznie tworząc zanieczyszczenia czego można było uniknąć.

Kolejnym produktem, którego nie należy myć, jest sałatka. Mówiąc dokładniej, tak, Dobrze jest go umyć, ale nie rób tego za wcześnie. Należy go umyć od razu, tuż przed spożyciem. Często zdarza się, że dla wygody myjemy warzywa i trzymamy je już umyte w lodówce. Jest to coś, czego nie należy robić: lodówka w rzeczywistości nie jest sterylnym środowiskiem i znajduje się w niej wiele mikroorganizmów. Więc też umyta sałatka może zostać zanieczyszczona i nie jest tak czysty, jak myśleliśmy.

Plus wilgoć obecna w umytej sałatce może powodować powstawanie pleśni skutecznie skracając czas konserwacji i świeżość produktu. Jeśli przechowujesz umytą sałatkę w szczelnym pojemniku, ryzyko jest zmniejszone, ale nie całkowicie wyeliminowane, więc zawsze lepiej umyj go tuż przed jedzeniem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *