Jeśli chcesz naprawdę zaskoczyć swoich gości w nadchodzące święta, te karmelki z serem pleśniowym z pewnością się sprawdzą. Można je podawać zarówno jako deser, jak i przystawkę.
Składniki na karmelizowane gruszki z serem pleśniowym:
1 gruszka
2 łyżki cukru
1 łyżka masła krowiego
szczypta cynamonu
1 łyżka posiekanych, prażonych orzechów włoskich
szczypta rozmarynu
szczypta słodkiej czerwonej papryki
2 łyżki miękkiego sera pleśniowego
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Gruszkę obierz, przekrój wzdłuż na pół i usuń rdzeń wraz z nasionami.
Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy na nią cukier, dodajemy masło.
Gdy kryształki się rozpuszczą, połóż owoce i smaż z obu stron na złoty kolor.
Następnie wyjmij połówki gruszek na talerz i w każde wgłębienie pośrodku włóż po łyżce sera pleśniowego.
Posyp prażonymi orzechami włoskimi i szczyptą rozmarynu, czerwonej papryki i cynamonu.