Zmienisz sposób jedzenia marchewek po odkryciu fałszywego mitu na ich temat: oto, co kryje się za tymi warzywami.
Marchewkę lubi każdy, zarówno dorośli, jak i dzieci. Przyjrzyjmy się bliżej, bo oprócz tego, że są pyszne, to także zapewniają dobre samopoczucie i zdrowie. W rzeczywistości są bogate w witaminy, minerały i przeciwutleniacze.
Mają wszechstronne zastosowanie, można je jeść zarówno na ciepło, jak i na surowo, samodzielnie lub w innych przetworach, doskonale sprawdzają się także jako dodatek do ryb, mięsa czy roślin strączkowych.
Jednak zmienisz sposób jedzenia marchewek, gdy tylko odkryjesz fałszywy mit stojący za tymi warzywami.
Mit o marchewkach: oto jak należy je jeść
Marchew to żółto-pomarańczowe warzywo, bogate w karotenoidy, związki korzystne dla zdrowia. Eksperci twierdzą, że zjedzenie 100 gramów marchwi dwukrotnie zwiększa dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten, który wspomaga odnowę tkanek i utrzymuje zdrową skórę, zapobiegając jej starzeniu.
Ale jak lepiej jeść marchewkę: gotowaną czy surową? To pytanie, które zadaje sobie wiele osób. Fałszywy mit dotyczący marchwi głosi, że surowa marchewka jest bardziej pożywna. W rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie.
Lepiej byłoby jeść je ugotowane, ponieważ są bardziej pożywne ze względu na proces gotowania, który rozkłada twardą część komórkową i umożliwia uwolnienie karotenoidów, takich jak beta-karoten. Tak naprawdę marchewka ugotowana jest bardziej strawna, ponieważ lekko podsmażona na patelni lub na parze i po prostu doprawiona olejem (dzięki czemu karotenoidy są lepiej przyswajalne) zapewnia pełną dostawę bardziej biodostępnego beta-karotenu.
Ponadto, jeśli są połączone ze źródłem białka, wchłanianie skrobi jest zmniejszone, a wpływ na zdrowie poprawia się. Nie oznacza to jednak, że można je jeść także na surowo. W tym przypadku marchewki mają niższy indeks glikemiczny, oferują także wyższą zawartość błonnika, który zapewnia uczucie sytości i wspomaga regularność wypróżnień.
Gwarantują także większą podaż witamin o działaniu przeciwutleniającym, w tym witaminy C, która ma tendencję do rozpraszania się pod wpływem ciepła. Surowe są także doskonałą przekąską np. do pracy. Radzimy, aby spożywać naprzemiennie surową i gotowaną marchewkę i nie ograniczać się tylko do jednego sposobu ich spożywania.
Tak naprawdę spożywanie marchwi pomaga zapobiegać ryzyku chorób układu krążenia, a obecność karotenoidów, w szczególności luteiny i zeaksantyny, jest również niezbędna dla utrzymania zdrowych oczu.