Jeśli lubisz zupy jarzynowe, ale chcesz, żeby były bogatsze w składniki, wypróbuj przepis na włoską zupę Minestrone. Jest bardzo smaczne i pożywne, ale jednocześnie bardzo sycące. Nie potrzebujesz już chleba ani drugiego dania na stole.
Zupę można doprawić do smaku ulubionymi przyprawami / Shutterstock
Zupa nie ma dokładnej receptury, przygotowywana jest z wielu warzyw z dodatkiem makaronu lub ryżu. Można użyć warzyw sezonowych lub warzyw mrożonych. Można je łączyć według własnego gustu. Nadal według smaku można dodać przyprawy i warzywa. W hipermarketach i sklepach spożywczych można znaleźć specjalne do tej zupy opakowania mrożonych warzyw. Jako rodzaj makaronu możesz zdecydować się na krótkie.
Zupa jest bardzo gęsta, bo proporcja woda/warzywa jest bliska 1/1. Jest również idealny w okresach postu. A poza tymi okresami można do zupy dodać także odrobinę surowej, suszonej szynki, a podczas serwowania można posypać zupę tartym parmezanem.
Odkryj także artykuł z . To przepisy pełne smaków i witamin. A następnie odkryjesz kompletny przepis na włoską zupę warzywną z makaronem o nazwie Minestrone.
Sposób przygotowania
Zbierz wszystkie warzywa z listy na stole roboczym i . Wymagają oczyszczenia, umycia i osuszenia. Następnie pokrój je na kawałki mniej więcej wielkości użytego makaronu. Kawałki warzyw włóż do bardzo zimnej wody, aby pozostały chrupiące. Zimna woda sprawi, że warzywa będą bardziej chrupiące, nawet po ugotowaniu.
Jak zrobić zupę Minestrone
W dużym garnku zagotuj 2,5 litra wody. Gdy woda zacznie wrzeć, dodaj łyżeczkę soli. Energicznie mieszaj szpatułką, aby rozpuścić sól.
Gdy woda się zagotuje, w rondlu lub woku rozgrzej olej. Najpierw dodaj cebulę i czosnek, następnie seler i marchewkę. Smaż warzywa przez 2-3 minuty lub do momentu, aż zaczną mięknąć. Za pomocą szpatułki wymieszaj składniki, aby równomiernie się zarumieniły.
Następnie dodaj cukinię i paprykę. Pozwól im również przygotować się na 2 minuty, delikatnie mieszając je z innymi warzywami na gorącym oleju. Ostatnimi z dodanych warzyw są mrożone warzywa i siekane pomidory. Dopełnij gorącą wodą i dodaj krótki makaron.
Gotuj pyszną włoską zupę Minestrone na wolnym ogniu przez 12-15 minut. Nie zapomnij w tym momencie dodać gałązki tymianku i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Po ugaszeniu ognia można dodać drobno posiekaną bazylię i liście zielonej pietruszki.
Aby dodać świeżości, podczas serwowania zupy można dodać również drobno posiekane warzywa. Opcjonalnie możesz dodać także sok z cytryny, jeśli wolisz bardziej kwaśny smak.
Odkryj także przepis na. To zupa o smacznym i zdrowym połączeniu składników.