Kawa jest dla Włochów tym, czym szampan dla Francuzów. Wraz z winem stało się prawdziwą wizytówką Włoch, chociaż tam nawet nie jest uprawiane. Włosi stworzyli własną kulturę przygotowywania i picia kawy, która czasami może nieco różnić się od tego, jak przygotowujemy i pijemy kawę. Jeśli chcesz choć trochę posmakować Włoch, zobacz, jak robi kawę włoska babcia. Nie używa ekspresu i ziaren kawy, ale specjalny ekspres do kawy zwany moką.
Twórca jedzenia online, Giuseppe Federici, opublikował wideo na swoim Instagramie. Śledzi go tam ponad pół miliona osób. Włoch często publikuje na swoim profilu filmy, w których występuje i przygotowuje jedzenie razem ze swoją babcią. W jednym z nich babcia influencerki pokazuje, jak szybko przygotować kawę.
Kobieta nie używa do tego ziaren kawy i ekspresu do kawy. Zamiast tego sięga po bardzo popularny we Włoszech ekspres do kawy zwany moka (włoska caffettiera). Jest to czajnik ciśnieniowy o niewielkich gabarytach (oczywiście do wyboru są też większe i mniejsze), który służy właśnie do parzenia kawy. Przygotowanie napoju w tym obiekcie jest bardzo proste, a włoska babcia pokaże Ci krok po kroku, jak prawidłowo go przygotować.
Włoska babcia wyjaśnia, jak powstaje kawa. Dodaje coś jeszcze na dole
Jeśli chcesz zaparzyć kawę w płynie, musisz ją najpierw nalać. Na dno wlać wodę (do wysokości śruby wystającej na środku). Idealnie powinna to być woda filtrowana. W dnie umieść lejek z otworami i wsyp do niego zmieloną (najlepiej świeżą) kawę. Ajak wskazuje na filmie Włoszka, wystarczą 2-3 łyżki takiej kawy. Zamknij szczelnie czajniczek, postaw go na kuchence i poczekaj, aż zacznie wrzeć.
W tym momencie można już właściwie zakończyć proces parzenia i przelać zaparzoną kawę do filiżanek. Babcia Giuseppe Federici robi jednak coś innego. Jest to dodatek charakterystyczny dla tzw. cafe cubano, zwanego też kubańskim espresso. Kiedy jednak kawa zaczyna się parzyć, wlewa do filiżanki kilka pierwszych kropli, dodaje do niej sześć łyżek cukru i zaczyna intensywnie mieszać, aż kawa i cukier zamienią się w kremową, lekką piankę. W międzyczasie w ekspresie nadal parzy się pozostała część kawy. Do każdej filiżanki dodać po 1 łyżeczce tej mieszanki, dodać zaparzoną kawę, wymieszać.
Zobacz ten post na Instagramie
Włoszka pokazała, jak przygotowuje się kawę w domu. W komentarzach było burzliwie. Espresso czy nie espresso?
Film Giuseppe na Instagramie otrzymał ponad 360 000 polubień. Oczywiście przy tak dużym zasięgu nie obyło się bez gorącej wymiany komentarzy. Dyskutowano między innymi o nazwie, ponieważ kawa w filmie nazywała się „espresso”. Jeden z internautów stwierdził, że w tym przypadku nie jest to kawa włoska, bo we Włoszech nie ma czegoś takiego jak espresso. Wywiązała się ożywiona dyskusja, podczas której inni komentatorzy stwierdzili, że ten rodzaj kawy pochodzi z Włoch i można go zamówić w każdym barze lub kawiarni. Autor komentarza wyjaśnił, że tak, ale użyte słowo nie brzmi „espresso”, ale „caffè”, co oznacza po prostu kawę.
Redakcja Pasja w Tobie.
Powiązane artykuły:
Wyeliminuj jeden składnik kawy. Stracisz tłuszcz z brzucha szybciej niż na siłowni
Ten napój to prawdziwe „zielone złoto”. Usuwa osady z jelit jako środek oczyszczający