Wino: jak wybrać najbardziej odpowiednie do swoich potraw

Które wino jest najbardziej odpowiednie? Powiedzmy, że to zależy od potrawy, którą przygotowujesz. Generalnie tj wina białe są dobre do ryb, białych mięs, warzyw, natomiast m.in wina czerwone nadają się bardziej do czerwonych mięs, dziczyzny i niektórych rodzajów risotto. Dowiedzmy się więcej.

Wino do marynowania czerwonego mięsa

Najlepsze wino dla jednego marynowanie niezapomniany? Polecamy Barolojeśli bohaterami Twojego przepisu są czerwone mięsa. W rzeczywistości wino to idealnie nadaje się do marynowania czerwonego mięsa lub gra ponieważ ma właściwości odtłuszczające, a także służy do odglaszania gulaszy. Spróbuj typowy przepis tradycji piemonckiej.

Jakie wino do miksowania mięsa?

TO wina wzmocnione Jak Port I Marsaladzięki słodkawemu smakowi doskonale nadają się do blendowania białego psa, ale także cielęciny czy drugich dań na bazie wątroby i podrobów. Wypróbuj je drugie danie, łatwe do wykonania, ale idealne do specjalnego menu.

Białe wino do odlania risotto

The najlepsze białe wino do odglaszania risotto może to być na przykład Prosecco Valdobbiadene. Przepis, który polecamy wypróbować, to pierwsze danie, które można modyfikować na wiele różnych sposobów, dodając różne sery, takie jak gorgonzola lub bajeggio, lub mięso, takie jak kiełbasa, speck i bekon.

Wino do odglasowania kiełbasy

Doskonałym winem do odglasowania kiełbasy jest Nebbiolo. Na przykład jest to doskonałe danie samo w sobie, ale jeśli chcesz dodać mu dodatkowego akcentu, możesz odglaskować kiełbasę winem podczas smażenia na patelni.

A co jeśli chcesz zmiksować rybę?

Rybę zazwyczaj miesza się z wytrawne białe wino. Niektóre typy dopuszczają jednak również kolor czerwony: tak jest w przypadku ośmiornicy, tuńczyka czy dorsza. W przygotowaniu do świeżych ryb można użyć np. pół szklanki wino czerwone lub białedo wyboru według własnego gustu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *