Pralina, czyli pasta z karmelizowanych orzechów, to ulubiony składnik cukierników. Wzbogaci każdy deser swoim wyjątkowym smakiem. Można go dodać np. do ulubionego kremu, kieliszka deserowego lub po prostu posmarować nim słodkie wypieki. Oprócz orzechów laskowych i migdałów można zastosować także inne orzechy – na przykład orzeszki ziemne, pistacje czy orzechy pekan.
Przygotowanie tej pasty nie jest wcale trudne, wystarczy postępować zgodnie z procedurą. Angielskie napisy opisują to, co widzisz w filmie. Rozpuść cukier w wodzie, dodaj migdały i orzechy laskowe i gotuj powoli, aż orzechy się skarmelizują. Rozłóż mieszaninę na papierze do pieczenia, poczekaj, aż ostygnie i wymieszaj na drobną, cienką pastę. Gotowe pralinki w zamkniętym opakowaniu wystarczą na około miesiąc, ale na pewno szybciej je zużyjesz, bo po prostu nie możesz się im oprzeć.
Wybierasz się do spa lub wellness? Wybierz spośród tych najlepszych