Wegetariański przysmak, który robiły nasze babcie: Kosztuje kilka koron, a smakuje bosko

Naleśniki serowe to tradycyjny przysmak, który uwielbiały przygotowywać nasze babcie. Nie tylko są łatwe w przygotowaniu, ale także smakują niesamowicie i w rezultacie kosztują kilka kaczek. Ten wegetariański przysmak nadaje się na wiele okazji i można go spożywać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Kolejną zaletą jest to, że można dowolnie doprawiać ciasto według własnej wyobraźni i w przyjemny sposób wykorzystać resztki jedzenia.

Źródło: YouTube

Nawet początkujący poradzi sobie z naleśnikami serowymi

Przygotowanie placków serowych jest całkowicie mało wymagające i poradzi sobie z nim każda osoba, która nie ma większego doświadczenia w kuchni. Podstawą jest zawsze ser, do którego dodajemy inne składniki i przyprawy i można przystąpić do smażenia.

Wybór sera

Jaki ser wybrać? Paszteciki możesz zrobić z dowolnego, twardszego sera, to zależy tylko od Ciebie. Najczęściej stosowane są sery edam, emmentaler, cheddar, gouda, ale także pecorino czy parmezan. Wystarczy, że ser pokrój na mniejsze kawałki lub drobno zetrzyj.

Jak zrobić placki serowe

Na tym etapie możesz zacząć eksperymentować i dodawać do sera kolejne składniki. Jeśli jesteś wegetarianinem, najlepszym wyborem będzie dowolny rodzaj warzyw. Świetnie sprawdzają się marchew, pietruszka, seler, kalafior, brokuły, cukinia, papryka, cebula czy por. Twardsze rodzaje warzyw można wstępnie krótko ugotować.

Materiał wiążący

Ser i warzywa należy połączyć w spójną mieszankę. Można użyć surowych jajek, mleka, bułki tartej lub pokruszonych płatków kukurydzianych.

Przyprawy

Paszteciki serowe zwykle nie muszą być solone, ponieważ ser jest zwykle wystarczająco słony. Można je doprawić szczyptą pieprzu, czosnku, świeżymi ziołami, ale także grzybami.

Przepis na proste placki serowe

Do miski zetrzeć 200 g startego twardego sera, dodać 1-2 surowe jajka, odrobinę mleka i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i odstaw powstałą mieszaninę na chwilę. Następnie w dłoniach formuj małe kotleciki, które panierujemy z obu stron w bułce tartej i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem.

Możesz służyć

Kotlety można podawać same lub z gotowanymi ziemniakami lub sałatką ziemniaczaną lub owsianką. Do pasztecików można dodać także sałatkę ze świeżych warzyw, lub wykorzystać je jako uzupełnienie wegetariańskiego hamburgera.

www.toprecepty.cz, www.labuznik.cz, www.fresh.iprima.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *