Czeskie zjawisko zwane utonięciem. Nazywa się go również deserem dla pijących i nic dziwnego. Najlepiej smakują z ładnie schłodzonym piwem. Ale można je również przenieść z pubu do kuchni. I wcale nie jest to trudna sprawa. Ale czy wiesz, dlaczego mają taką nazwę?
Źródło: YouTube
Utonął z Berouńska
Wszyscy znacie ten czeski klasyk, ale czy wiecie, że powstał w Berouńsku? Twórcą tego uwielbianego przez Czechów dania był młynarz i szaman pubowy. Wszyscy w okolicy uwielbiali jego warzywa, więc zastanawiał się, jak najlepiej je przechować, aby goście mogli się nimi cieszyć, a spekakki pozostały nienaruszone przez miesiąc. Lodówka nie wchodziła w grę, więc zdecydował się zabezpieczyć je lakierem. I tak narodził się nieśmiertelny czeski przysmak. Krążą jednak spekulacje, dlaczego to danie ma tak niekorzystną nazwę. Większość ludzi uważa, że dzieje się tak dlatego, że zlewozmywaki są „zatopione w lakierze”. Jednak jest bardzo prawdopodobne, że noszą swoją nazwę stąd, że ich wynalazca niefortunnie utonął podczas naprawy koła młyńskiego.
Utonięcia szefa kuchni Michelin
Jak przygotować ten przysmak w domu? Na początek obierz 8 burrito i pokrój je wzdłuż na ćwiartki. Przygotuj miskę i wlej do niej 1 litr wody i około 500 mililitrów octu. Dodaj jedną łyżkę soli i dwie łyżki granulowanego cukru. Teraz wrzuć do wody 5 liści laurowych, dwie gałązki lukrecji i łyżeczkę ziela angielskiego. Następnie dodajemy łyżeczkę czarnego pieprzu, w całości, nierozdrobnionego wcześniej oraz szczyptę papryczki chili. Zagotuj i w międzyczasie pokrój cebulę w półpierścienie. Będziesz potrzebował 2 białych i 2 czerwonych. Pokrój drobno czerwoną i białą paprykę. Następnie pokrój 3 ząbki czosnku na małe plasterki. Wszystkie pokrojone warzywa włóż do miski i wymieszaj. Przygotuj miskę, w której będziesz na przemian układać warzywa i posiekane burrito. Gdy szklanka będzie pełna, dodaj liść laurowy z marynaty i 2 gałązki koperku. Zalać ostudzonym bulionem. I jesteś skończony. Teraz wystarczy leżeć na zimnie przez 2 tygodnie.
Źródła: regiony.rozhlas.cz, cesky.radio.cz