To kremowe, bogate wegańskie danie składa się z zaledwie pięciu składników i jest gotowe w 10 minut. Podawać z chrupiącymi sezonowymi warzywami lub ciepłymi bochenkami chleba.
Niezbędne produkty do domowego hummusu:
1 puszka ciecierzycy, odsączona
60 ml zimnej wody plus 30 ml dla luźniejszej konsystencji
1 mały ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
1 cytryna, wyciśnięta sok, a następnie ½ skórki
3 łyżki Tahini
1 łyżka. Oliwa z oliwek
Zobacz więcej:
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę dokładnie opłucz na durszlaku pod zimną bieżącą wodą. Wlać do dużej miski robota kuchennego wraz z 60 ml wody i zmiksować na prawie gładką masę. Dodać cytrynę, tahini i ponownie ubić. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, stopniowo dodawać aż do 30 ml wody. Mieszaj ponownie przez około 5 minut lub do momentu, aż hummus będzie gładki i jedwabisty.
Dopraw szczyptą soli morskiej i przełóż do miski, skrop oliwą z oliwek.