W zaledwie 10 minut: Pyszny domowy hummus

To kremowe, bogate wegańskie danie składa się z zaledwie pięciu składników i jest gotowe w 10 minut. Podawać z chrupiącymi sezonowymi warzywami lub ciepłymi bochenkami chleba.

Niezbędne produkty do domowego hummusu:

1 puszka ciecierzycy, odsączona

60 ml zimnej wody plus 30 ml dla luźniejszej konsystencji

1 mały ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony

1 cytryna, wyciśnięta sok, a następnie ½ skórki

3 łyżki Tahini

1 łyżka. Oliwa z oliwek

Zobacz więcej:

Sposób przygotowania:

Ciecierzycę dokładnie opłucz na durszlaku pod zimną bieżącą wodą. Wlać do dużej miski robota kuchennego wraz z 60 ml wody i zmiksować na prawie gładką masę. Dodać cytrynę, tahini i ponownie ubić. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, stopniowo dodawać aż do 30 ml wody. Mieszaj ponownie przez około 5 minut lub do momentu, aż hummus będzie gładki i jedwabisty.

Dopraw szczyptą soli morskiej i przełóż do miski, skrop oliwą z oliwek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *