W warzywach znajdują się także białka. Jedz je, jeśli chcesz schudnąć

Nasz organizm potrzebuje białek w ogromnych ilościach. Ale nie musimy ich pozyskiwać wyłącznie z produktów pochodzenia zwierzęcego. Białka są ważnym elementem diety człowieka, pomagają w budowie mięśni. Ale zapewniają również uczucie sytości na dłuższy czas, dlatego nadają się również do odchudzania. Jeśli spożyjemy je jako część warzyw, otrzymamy jeszcze więcej składników odżywczych niż te warzywa. Które warzywa zatem należy preferować, a nie inne?

Białko w warzywach

Białka znajdują się we wszystkich komórkach naszego ciała. Budują i naprawiają tkanki, pomagają w produkcji enzymów i hormonów. Są również ważne dla zdrowia i wzrostu kości, mięśni i skóry. Są również potrzebne jako źródło energii. Białka transportują hemoglobinę, która dostarcza tlen do wszystkich naszych komórek. Ponadto pomaga również w transporcie minerałów i witamin do komórek, które ich potrzebują.

brokuły

Brokuły zawierają jedną z najwyższych zawartości białka wśród źródeł roślinnych. Jednocześnie ma niską zawartość tłuszczu i kalorii. Zawiera mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Wszystko to korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. Brokuły zawierają kwas foliowy, mangan, potas, fosfor, witaminę K i witaminę C. Ma działanie przeciwnowotworowe.

Groszek

Zdjęcie: Pixabay

Groszek

Groch jest również bogaty w białko roślinne. Ponadto zawiera niewielką ilość tłuszczu i cholesterolu. Dzięki dużej zawartości błonnika zapewni uczucie sytości na dłużej. Inne korzystne substancje zawarte w grochu to mangan, miedź, fosfor, kwas foliowy, cynk, żelazo i magnez. Oprócz nich zawiera także kumestrol, który jest substancją działającą jako środek zapobiegający rakowi żołądka.

Kapusta

Oprócz dużej ilości białka kapusta zawiera również przeciwutleniacze. Dzięki nim można zapobiegać poważnym chorobom. Zawiera także kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, witaminy K, C, A i B6. Następnie wapń, potas, mangan i magnez. Nie trzeba go jeść tylko duszonego, ale także pieczonego. Można dodać go do zupy na ostatnie kilka minut, żeby się nie zagotował. Kapusta gotowana to coś, czego boi się wiele osób.

Kukurydza

Chociaż kukurydza może zawierać stosunkowo dużo węglowodanów, ma niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość białka. Dodatkowo może poszczycić się zawartością tiaminy, witaminy C i B6, kwasu foliowego, magnezu, fosforu i innych. Można go dodawać do zup, pizzy czy sałatek warzywnych.

Źródła informacji:

https://www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/7-protein-rich-vegetables-you-must-add-to-your-diet/

Zdjęcie: Pixabay

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *