W tym zacisznym miejscu można zjeść jedną z najlepszych focacci we Włoszech: niskie ceny i bardzo bogate menu

Prababcia Manuelina jako pierwsza już w 1885 roku zaproponowała w swojej tawernie focaccię Recco z serem.

Od tego czasu to miejsce w prowincji Genua stało się kącik czystej, ponadczasowej przyjemności, bez rozkładów jazdy i przede wszystkim dla wszystkich grup wiekowych. Tutaj możesz cieszyć się jednym z najbardziej dobre focaccia z Włoch i o każdej porze roku i dnia.

Smaczny przepis, który można zjeść zarówno na wakacjach dla wszystkich rodzin przebywających na Riwierze Liguryjskiej, jak i jako wieczorną przekąskę dla młodych ludzi, którzy nie śpią do późna. Ta focaccia bogata w historię i tradycje to wysublimowana legenda opowiadana przez bohaterów historii, jak „szybki lunch” tradycji liguryjskiej.

Choć minęło 135 lat, przepis na focaccię jest wciąż ten sam. Tak naprawdę są tam typowe składniki takie jak: najwyższej jakości mąka, stracchino, olej EVO i przede wszystkim, wielka tajemnicapolega na zwróceniu szczególnej uwagi na to, jak „traktować ciasto„abyś tego nie zrobił”złościć się”. Na koniec zabiegu wszystko umieszcza się w piekarniku o bardzo wysokiej temperaturze w miedzianych patelniach. Już go czuć.

Historyczna focaccia Manueliny z serem: kilka składników, ale dużo mądrości

Tam Recco focaccia z serem osiągnęła duży prestiż tj znak ChOG, chronione oznaczenie geograficzne, pierwszy europejski certyfikat uzyskany dla produktu piekarniczego. Oznacza to, że jest to słynna Focaccia przygotowywane tylko w Recco i kilku innych sąsiednich gminach wiernie używając określonych surowców i przestrzegając procedur produkcyjnych.

Naprawdę prestiżowe osiągnięcie, z którego byłaby dumna jej ukochana prababcia Manuelina. Dziś są prawnuki Manueliny, które kontynuują jej tradycję. Przez lata byli dobrzy w tworzeniu „Manuelina”prawdziwa marka, która obejmuje renomowana restauracja, 4-gwiazdkowy hotel, prestiżowy catering i oczywiście Focacceria który od 2014 roku oprócz przebywania w Recco przekroczył granice Ligurii, a nawet podbił Mediolan.

W 1983 roku z woli Gianniego Carbone narodziła się Focacceria Manuelina, typowy fast food będący alternatywą dla modnych w latach 80-tych sklepów z kanapkami. Proste i szybkie przepisy, ale zawsze wierne tradycji liguryjskiej. Od ponad trzydziestu lat Focacceria di Recco wita tysiące miłośników focacci z serem, chętnych do spróbowania jej według autentycznej receptury, takiej, jaką przygotowała ukochana prababcia Manuelina. To właśnie tutaj narodziła się Focaccia di Recco z serem. Podobnie jak w Recco, tak i w Focacceria Bistrot w Albaro nacisk położony jest na przygotowanie focacci, a przede wszystkim tej z serkiem Manuelina.

Menu

Naprawdę bogate i treściwe menu, w którym znajdują się koktajle, przystawki, dania tradycyjne, kącik bezglutenowy, desery oraz nie brakuje piw i win z piwnicy. Ale oczywiście focaccia są prawdziwymi bohaterami na stole. Możesz ich skosztować typowe Focaccia z serem Manuelina. Focaccia i jej warianty oferowane są w całości, już pokrojone, aby cieszyć się nimi w całej okazałości. Możesz wybrać jeden z dwóch rozmiarów, aby podzielić się z resztą stołu: pojedynczy lub podwójny.

Pojedynczy dla jednej osoby i podwójny dla dwóch osób. Oto te, które znajdziecie w menu, a ceny, w zależności od tego, czy są pojedyncze, czy podwójne, zaczynają się od 10 euro aż do 28 euro. Focaccia di Recco z serem ChOG; Pizza Focaccia; Focaccia z serkiem Manuelina i Culatello; Focaccia z serkiem Manuelina i Nduią; Focaccia z serem Manuelina i gotowanym mięsem „Spigaroli”.. I jest też Focaccia z bezglutenowym serkiem Manuelina. A później Serowa Focaccia i Pizza Focaccia, wydanie domowe, w ten sposób możesz wygodnie delektować się Focaccią w domu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *