W Rzymie nie ma Wielkanocy bez pizzy z serem: to „sztuczka”, dzięki której po całym dniu będzie miękka

Pizza serowa to typowe danie wielkanocne w Rzymie, które jest łatwe do wykonania. Dzięki temu trikowi sprawisz, że będzie on trwał jeszcze dłużej.

Ma wiele nazw, jest to produkt na zakwasie, typowy dla okresu wielkanocnego i powszechny w różnych obszarach środkowych Włoch. Tam Pizza z serem, rosnąć Lub sernik jest to rodzaj chleba, który przypomina rodzaj pikantnego panettone, ale charakteryzuje się tym, że jest przygotowywany z dużą ilością sera w cieście.

Następnie zamiast pieczywa na stół podaje się pizzę z serem, która towarzyszy potrawom i z pewnością nie może jej zabraknąć na tradycyjnym śniadaniu wielkanocnym, połączonym z różnymi typowymi lokalnymi wędlinami. Aby zachować miękkość nawet po kilku dniach, należy zastosować się do małego triku, który pokażemy poniżej.

Przepis na pizzę z serem rzymskim i trik na zachowanie jej miękkości

Możesz upiec pyszną pizzę z serem według naszego przepisu i cieszyć się nią miękki i smaczny chleb rustykalny po pozostawieniu go na jeden dzień. Dzięki temu możesz delektować się nim w najlepszym wydaniu, gdyż odpoczynek nadaje temu zakwasowi jeszcze pełniejszy smak.

W Rzymie pizzą serową je się w czasie wakacji w towarzystwie wędlin i serów, jajek na twardo i innych typowych tradycyjnych potraw, ale jeśli chcemy, aby służyła długo, należy ją odpowiednio przechowywać, jak sugerujemy w dalszej części .

A oto jak przygotować pizzę z serem

Składniki

  • 100 g tartego parmezanu
  • 150 g startego sera Pecorino romano
  • 250 g provolonu
  • 500 g mąki typu 0
  • 3 jajka
  • 200 g mleka
  • 25 g świeżych drożdży piwnych
  • 100 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 5 g soli
  • trochę masła
  • trochę mąki

Przygotowanie

  1. Rozpocznij przygotowywanie przepisu na pizzę z serem, krusząc drożdże piwowarskie w mleko lekko podgrzany, niech się roztopi.
  2. Przesiej Mąka w misce, połączyć jajko Hej tarte serywymieszać dodając mleko, ewOliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia i sól.
  3. Zagnieść rękoma i uformować bochenek wyrabiając go na stolnicy, następnie pozostawić do wyrośnięcia w misce, przykryć folią spożywczą i poczekać, aż podwoi objętość przez około kilka godzin.
  4. Wyjmij ciasto i dodaj ser Provolone pokroić w kostkę, złożyć ciasto i włożyć do wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy panettone. Przykryj folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na kilka godzin.
  5. Gdy ciasto dotrze do brzegów formy można je włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
  6. Wyjąć pizzę serową z piekarnika, ostudzić i wyjąć z formy odrywając ją od brzegów za pomocą noża.

Do zrobienia pizza z serem trwa dłużej należy go przechowywać ostrożnie, sugerujemy włożyć go do plastikowej torby i zamknąć sznurkiem, a zobaczysz, że przez kilka dni będzie ładny, miękki i pachnący.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *