Idąc do restauracji, zwróć uwagę na paragon: 10 szczegółów, na które warto zwrócić uwagę, aby uniknąć przykrych niespodzianek.
Choć to przyjemne, Jedzenie w restauracji może czasami być bardzo drogie. Nie zależy to tylko od lokalizacji i zamówionych dań. Często nawet w najbardziej nie do pomyślenia miejscach tracisz oko na głowę!
Jeśli zatem chcesz uniknąć szeregu nieprzyjemnych niespodzianek, dobrze byłoby, abyś nigdy nie lekceważył niektórych bardzo szczegółowych szczegółów.
Zwróć uwagę na te 10 szczegółów, a nie będziesz już narażony na ryzyko, że zostaniesz oszukany! Tutaj znajdziesz wszystko, co musisz wiedzieć na ten temat.
Zwróć uwagę na paragon: 10 szczegółów, których nie należy lekceważyć, aby nie dać się oszukać w restauracji
Rachunek w restauracji może się znacznie różnić w zależności od szeregu różnych czynników: rodzaju restauracji, lokalizacji, zamówionych dań i napojów oraz oczywiście szefa kuchni. W każdym razie, jeśli nie chcesz dać się zwieść, nigdy nie przeocz tych 10 szczegółów ponieważ mogą naprawdę coś zmienić:
- dodatkowy spodek: jeśli zamówiłeś pusty spodek lub dodatkowy widelec lub łyżeczkę, nie powinieneś znaleźć tego na rachunku. Usługi te powinny być już uwzględnione w opłacie za wstęp. Dlatego jeśli na paragonie znajdziesz dodatkową kwotę, możesz odmówić jej zapłaty, chyba że jest to odpowiednio wskazane w menu;
- pokryty: Inaczej jest jednak w przypadku opłaty za wstęp i zawsze należy ją uiścić, o ile jest to wskazane w menu. Liczba ta obejmuje koszt sztućców, obrusów, usług pralniczych i tak dalej;
- chleb: chleb może nie być wliczony w opłatę za wstęp. Należy to również zadeklarować w menu. Jeśli jednak nie masz zamiaru go zjeść, możesz poprosić o jego zabranie. W ten sposób, jeśli nadal jest naliczany, można go zakwestionować;
- pół porcji: poproszenie o mniejszą porcję dania nie oznacza, że zapłacisz mniej. Ogólnie rzecz biorąc, zawsze obowiązuje to, co jest podane w menu;
- potłuczone talerze i szklanki: jeśli talerz lub szklanka zostanie stłuczona, możesz zostać obciążony opłatą. Jest to jednak przypadek skrajny, ponieważ często trudno jest ustalić rzeczywistą cenę naczyń i ustalić, kto faktycznie jest za to odpowiedzialny. Restaurator mógł ustalić symboliczną kwotę lub w ogóle nie pobierać opłat. Klient ze swojej strony ma obowiązek szanować miejsce, w którym się znajduje i obecnych pracowników;
- oferuje: jeżeli poza lokalem obiecane są oferty specjalne, które nie obowiązują w momencie wystawiania rachunku, wskazane jest wykonanie zdjęcia tabliczki informującej o zniżkach i poproszenie o jej uznanie;
- różnice między obiadem a kolacją: restauratorzy mogą ustalać różne ceny między obiadem a kolacją, o ile są one odpowiednio zgłaszane;
- dopłata za dania na wynos: także w tym przypadku jest to jak najbardziej legalne. Ważne jest, aby zawsze zaznaczyć to w menu;
- menu opisane słownie: menu i jego ceny mogą być również opisane ustnie przez kelnera. Muszą jednak także znaleźć się w menu lub w konkretnym cenniku.
- ceny nie pokazane: jeśli masz wątpliwości co do paragonu, warto sprawdzić ceny w menu. Jeżeli nie zostaną one nigdzie zgłoszone, można zgłosić to Guardia di Finanza i Straży Miejskiej, która sporządzi protokół i nałoży karę na restaurację.