W piątek obchodzą „drogocenne” imiona, można przygotować ten wyjątkowy przysmak

W najbliższą sobotę – 23 grudnia Cerkiew prawosławna obchodzi wspomnienie Czcigodnego Nauma Ohridskiego. Dziś imieniny obchodzą osoby o „szlachetnych” imionach.

Warto zauważyć, że nazwa Perła jest bułgarski i ma znaczenie „Perła„. W myślach to starożytne greckie imię oznaczające „pocieszyciel„.

Jest najmłodszym z uczniów świętych braci Cyryla i Metodego, urodził się w mieście Devol w Macedonii, nauczał w wierze Chrystusa, tam mieszkał i zmarł w 910 roku. Jego relikwie są źródłem uzdrowienia.

Ciekawostką jest fakt, że w 893 r. na historycznym Soborze Cerkiewno-Narodowym podjęto decyzję o przeniesieniu stolicy Bułgarii do Presławia. Na tym samym soborze Symeon Wielki został ogłoszony królem w miejsce św. Borysa Michała, który przyjął monastycyzm, a św. Klemens przyjął święcenia biskupie. Następnie na jego miejsce mianowano św. Nahuma, który pracował tam przez siedem lat. Następnie zbudował klasztor na brzegu Jeziora Ochrydzkiego pod wezwaniem św. Archaniołów i mieszkał tam przez dziesięć lat.

Obrót silnika. Naum Ohridski zmarł 23 grudnia 910 roku, kiedy to obchodzi się jego pamięć. Ale zapewne dlatego, że był to wówczas okres zimowy, a jednocześnie Wielki Post, od czasów starożytnych archidiecezja ochrydzka, zamknięta jako niezależna w 1767 r., ustanowiła dzień 20 czerwca jako dzień bardziej uroczystych obchodów jego pamięci.

Św. Czcigodny Naum Ohridski był Bułgarem szlacheckiego pochodzenia. Zostawiając wszystko za sobą, udał się za równorzędnymi słowiańskimi apostołami, św. Cyrylem i Metodiuszem, na Morawy i do Rzymu, gdzie papież Adrian II wyświęcił go na kapłana.

Właśnie z powodu Prep. Naum Ohridski i jego związek z Ochrydą proponujemy zobaczyć jak można przygotować wyjątkową zupę flaczki w stylu ochrydzkim.

ZUPA SKEMBE W STYLU OHRIDSKYM

NIEZBĘDNE PRODUKTY:
1 kg ugotowanych flaków
5 łyżek mąki
1/2 łyżeczki oleju
4 ząbki czosnku
natka pietruszki do posypania
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
2 łyżki warzyw
1 1/2 litra wody
1 łyżka musztardy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

• Do garnka wlać 1 1/2 litra wody i zagotować. Dodać ugotowane flaczki, doprawić warzywami, czarnym pieprzem i solą, wymieszać.

• Na patelni rozgrzej olej, wsyp mąkę i smaż, mieszając. Gdy nabierze złotego koloru, dodać drobno starty czosnek. Na koniec dodać musztardę i ponownie wymieszać zgodnie z zaleceniami .

• Rosół wlewa się do garnka obok flaków. Mieszamy i podajemy, posypując każdą porcję posiekaną natką pietruszki. /

Lubię to gdzie znajdziesz wiele innych przydatnych i interesujących lektur dla każdego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *