Jeśli gnocchi nigdy nie wyjdą tak, jak byś sobie tego życzył, koniecznie postępuj zgodnie z naszymi 3 wskazówkami, a zobaczysz rezultat!
Gnocchi to jedno z najbardziej lubianych dań przez wszystkich: zarówno dorosłych, jak i dzieci. To rodzaj makaronu, który jest bardzo popularny zarówno w regionach północnych, jak i środkowych i południowych. W Rzymie często doprawia się je dobrym sosem mięsnym, na południu dobrze komponują się także ze skorupiakami, takimi jak krewetki. Północy najpopularniejsze są gnocchi z masłem i serem.
Jedynym wyjątkiem jest Genua i zachodnia Liguria: tutaj gnocchi je się tylko i wyłącznie z pesto! Bez względu na to, jaką przyprawę wybierzesz, jedno jest pewne: powodzenie dania zależy przede wszystkim od jakości gnocchi. Przygotowanie ich w domu nie jest trudne: ziemniaki, mąka, woda, sól i danie gotowe.
Jednakże, bardzo często nasze gnocchi nigdy nie wychodzą takie jak byśmy chcieli: albo są za twarde i do ich zjedzenia potrzeba żelaznych zębów, albo wręcz przeciwnie, są za miękkie i rozpadają się podczas gotowania. Co robimy źle? Przekonajmy się od razu i poznajmy 3 propozycje idealnych gnocchi.
Idealne gnocchi, jeśli będziesz przestrzegać tych 3 zasad
Po raz kolejny twoje gnocchi okazały się katastrofą? Nie rozpaczaj: każdemu się to zdarza i każdemu z nas się to przydarzyło! Gnocchi za twarde lub wręcz za rozmoczone to mały dramat, który zrujnował niejeden lunch czy kolację. Ważne jest, aby zrozumieć, gdzie popełniasz błąd, aby nie popełnić ponownie tych samych błędów: zarówno w kuchni, jak i w życiu!
Przygotowanie gnocchi, jak już wspominaliśmy, nie jest wcale trudne: wystarczy kilka składników. Co więcej, jest to jeden z tych przepisów, których przygotowanie razem z dziećmi sprawia wiele frajdy: będą się dobrze bawić, tworząc mnóstwo kulek, które następnie będziemy wspólnie delektować się na kolację. Ale aby obiad był prawdziwym sukcesem pamiętajmy o trzech złotych zasadach przygotowania doskonałych gnocchi.
- Pierwsza zasada: wybieraj ziemniaki ostrożnie. Ziemniaki nie są takie same i istnieje wiele odmian. Jakość ziemniaków jest podstawą sukcesu całego dania. Ziemniaki muszą być stare i dość mączne, ale nie za bardzo. Nigdy ziemniaki o żółtym miąższu. Najbardziej odpowiednie są ziemniaki z czerwoną skórką.
- Druga złota zasada: zawsze musisz ugotować ziemniaki w skórkach. Będą upieczone, gdy widelec wbije się w miąższ.
- Trzecia zasada: użyj semoliny z pszenicy durum. Nie używaj zbyt dużej ilości mąki 00, ale wymieszaj ją z odrobiną semoliny z pszenicy durum, co nada gnocchi większej konsystencji.
Jeśli zastosujesz się do tych trzech wskazówek, Twoje gnocchi będą idealne. A co z dodatkami? Spróbuj i