Uważaj na mięso kupowane w supermarkecie, jeśli nie jest takie, to znaczy, że się zepsuło: bądź bardzo ostrożny

Zwróć uwagę najeśli kupujesz pakowane mięso, sama etykieta nie wystarczy: oto kilka wskazówek, które pomogą Ci zrozumieć, czy jest ono świeże.

Jeśli planujesz zrobić zakupy na tydzień, bo lodówka jest pusta, lub zamrozić mięso na obiad z przyjaciółmi zaplanowany na przyszłą sobotę, musisz zadbać o to, aby było bardzo świeże, aby nie spotkały Cię żadne niemiłe niespodzianki, kiedy, zaraz gotować. Najgorszy moment będzie, gdy odkryjesz, że mimo zamrożenia mięsa zaraz po powrocie z supermarketu, mięso śmierdzi i szybko będziesz musiał zdać się na dyżurnego dostawcę, aby cieszyć się miłym obiadem z gośćmi.

Prawdopodobnie zakupione przez Ciebie mięso nie było zbyt świeże i pomimo zamrożenia proces psucia trwał nadal, aż stało się niejadalne, co zmusiło Cię do wyrzucenia wszystkiego do kosza, co w konsekwencji doprowadziło do marnowania jedzenia i pieniędzy. Są jednak pewne oznaki, na które powinniśmy zwrócić uwagę przed zakupemktóre pozwalają nam zrozumieć, czy mięso nie jest świeże, nawet jeśli etykieta na opakowaniu mówi inaczej?

W międzyczasie spróbujmy przeczytać oznaczenia, które znajdziemy na etykiecie, która daje nam następujące informacje: pochodzenie, miejsce uboju, oczywiście cena za kg, waga i cena opakowania. Przeczytamy także datę ważności i zalecenie, aby zawsze przechowywać go w temperaturze od 0 do +4 stopni C.

To tak, jakby na pierwszy rzut oka zorientować się, że mięso nie jest już tak świeże

Oprócz tych wskazań z pomocą przychodzą nam zmysły, podając kilka praktycznych środków ostrożności, które przyzwyczajeniem sprawią, że bezpiecznie pozbędziemy się nieświeżych produktów. Przede wszystkim sprawdzamy kolor mięsaco musi być jednolity i żywy w zależności od gatunku zwierzęcia: czerwony w przypadku wołowiny, różowy w przypadku cielęciny lub jagnięciny, perłowo różowy w przypadku wieprzowiny

Musisz powiedzieć nie dla ciemnych lub żółto-zielonkawych odcieni co może być sygnałem ostrzegawczym złego przechowywania, a tłuszcz, jeśli występuje, musi być biały lub co najwyżej jasnożółty.

Jeśli mięso jest pakowane, musi być nadal jędrne. Testem, który możemy wykonać w tym sensie, ale oczywiście bez przekłuwania folii pokrywającej, jest poczuj to palcem. Jeśli jest świeży, nadruk znika natychmiast. W przeciwnym razie będzie miękki i pozbawiony konsystencji w dotyku. Ostatecznie musimy rozważyć Zapach który jest najpotężniejszym szpiegiem. Świeże mięso jest delikatne i przyjemne. Jeśli pachnie cierpko, z pewnością nie będzie już dobrze smakować.

Przechowywanie w lodówce jest również bardzo ważne: z reguły możemy zastosować się do akronimu FIFO, FIRST IN-FIRST OUT, co oznacza, że ​​pierwsza świeża żywność, która wejdzie do środka, jest pierwszą, którą należy skonsumować. Ta metoda pomoże nam również zmniejszyć ilość odpadów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *