Uważaj na innych, najlepsza mozzarella bawola to właśnie ta: zaufajmy Altroconsumo

Odkryjmy ranking Altroconsumo, który analizował najlepszą mozzarellę w sprzedaży do kupienia w supermarkecie.

Jeśli nie cierpisz na jakąś specyficzną nietolerancję, która zabrania jej spożywania w trosce o Twoje zdrowie, każdy lubi naturalną mozzarellę bawolą lub fiordilatte, szczególnie w okresie letnim, ale która jest najlepsza? Altroconsumo to ujawnia.

Degustowali eksperci ze znanego stowarzyszenia konsumenckiego dziewiętnaście marek mozzarelli dostępnych obecnie w dużych sklepach detalicznychzatem supermarkety, hipermarkety, ale także dyskonty, dekretując to, co najlepsze i także wykazując pewne niespójności w porównaniu z danymi podanymi na etykiecie. Zobaczmy szczegóły poniżej.

Wynik testu Altroconsumo na mozzarelli, zaktualizowany ranking

Jeśli chcesz coś zrobić Mozzarella to jeden z doskonałych składników, nawet tak typowych dań jak mozzarella, jest jednym z podstawowych składników, dlatego przy zakupie warto wybierać produkty wysokiej jakości. Ale jak je rozpoznać?

Ręka wyciąga to do nas Altroconsumo przetestowało 19 mozzarelli sprzedawanej w supermarketach i dyskontach półwyspu, odkrywając, że 5 marek oferuje fior di latte o wadze mniejszej niż podana na etykiecie. Kolejny niepokojący fakt dotyczy higieny: dwie marki otrzymały niewystarczające oceny za złą higienę: Pettinicchio i Bio Cansiglio.

Zamiast tego w mozzarella Spesotti Coop eksperci stwierdzili wysoką obecność furozyna – substancja powstająca w mleku w proszku ze względu na poddaną obróbkę cieplną. We Włoszech do produkcji mozzarelli nie można używać mleka w proszku, ale ponieważ produkt Coop jest wytwarzany w Słowenii, nie łamie to zasad.

Ale spójrzmy na ranking poniżej, zauważysz, że na pierwszym miejscu znajduje się produkt przeceniony w znanym dyskoncie. Rzeczywiście Według Altroconsumo najlepsza jest Lidl Merivio Mozzarella. Dalszy Conad 3 mozzarella z żywymi fermentami mlekowymi, na trzecim miejscu znajduje się Brimi Fior di latte z mleka siennego. A następnie Vallelata Fior di latte i Galbani Santa Lucia.

Niżej w rankingu plasują się mozzarella Spesotti (COOP), Esselunga Fior di latte, Pettinicchio Fior di latte, Invernizzi Mozarì. Następnie Granarolo Mozzarella Fresca i wreszcie Bio Cansiglio (Naturasì). Przeprowadził także inne badania.

W przypadku mozzarelli bawolej dane odnoszą się do analiz przeprowadzonych w 2018 roku. W tym czasie Altroconsumo zbadał osiemnaście mozzarelli bawolej, z czego piętnaście o nazwie Campana Dop. Jakość marek Ponte Reale (organiczna Campana Dop) i Spinosa (Campana Dop), obie na pierwszym miejscu, z równym uznaniem ocenił. Na drugim miejscu znalazła się mozzarella Carrefour (Campana Dop), również wybrana jako najlepszy zakup pod względem jakości i ceny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *