Uważaj na bób: istnieje tylko jeden sposób, aby zapobiec jego czernieniu i doskonale go zakonserwować

Sposób na najlepsze przechowywanie bobu: w tym systemie nie czernieje i dobrze się przechowuje.

Bób to wiosenne rośliny strączkowe: to jest pora roku, żeby je zjeść. Można je spożywać do późnego lata, przygotowane na różne sposoby. Dobrze smakują zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Kiedy są świeże, trzeba wiedzieć, jak je idealnie wyczyścić i jak prawidłowo przechowywać, aby utrzymać je w doskonałym stanie i zapobiec czernieniu.

Są bogate w sole mineralne takie jak potas, żelazo, wapń. Zapewniają odpowiednią podaż witamin z grupy B, białka i błonnika. Są przydatne dla zdrowia serca i układu nerwowego, a ponadto mają mało kalorii, z pewnością mniej niż inne rośliny strączkowe. Dzięki temu nadają się również do stosowania na dietach niskokalorycznych, np. odchudzających.

W sezonie można je znaleźć na świeżo, w ciągu roku można jeść suszony bób, a wśród istniejących odmian najpopularniejszą i najbardziej znaną jest z pewnością Baggiana, charakteryzująca się szerokim i krótkim strąkiem oraz dużymi nasionami o spłaszczonym kształt. Jak je dobrze wyczyścić i prawidłowo przechowywać? Oto metody.

Czyszczenie i przechowywanie ziaren w najlepszy możliwy sposób: łatwe i skuteczne systemy

Czyszczenie ziaren wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Proces jest elementarny, ale otwarcie każdego strąka i wydobycie nasion zajmuje trochę czasu. Może to być czynność relaksująca, która pozwala na chwilę skupić się na powtarzalnych gestach. Strąk należy podzielić na pół i otwierając je całkowicie, możesz przejść dalej zebrać nasiona i żeby zrobić to szybciej, to wystarczy przesuwaj po nich kciukiem. Jest to operacja, którą po opanowaniu wykonuje się z zamkniętymi oczami.

Świeżość ziaren można rozpoznać po kolorze. Jeśli są jasnozielone, oznacza to, że są bardzo świeżewręcz przeciwnie, jeśli mają ciemniejszy kolor, oznacza to, że były zbierane dłużej. Jeśli są ciemne, musisz usuń zewnętrzną skórę która zakrywa nasiona, dzięki czemu są słodsze i delikatniejsze. Oczywiście proces jest długi i wymaga cierpliwości, ale warto.

Po oczyszczeniu fasolę można przechowywać do późniejszego ugotowania. Jednak konserwacja nie trwa długo. Dobrze przechowują się w lodówce nie dłużej niż 3 dni, umieszczone w pojemniku zamkniętym folią spożywczą. Bób można również zamrozić. Ale w tym przypadku dobrze jest zrobić to najpierw blanszuj je przez około 5 minut. Następnie pozwól im ostygnąć do temperatury pokojowej i umieść je w odpowiednich workach do przechowywania żywności w zamrażarce.

Mogą tam zostać przez około 6 miesięcy. W tym samym czasie trwa konserwacja suszony bób które trzeba odłożyć w szklanym słoju hermetycznie zamknięte i trzymane w jednym chłodne i suche miejsce z lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *