Co należy zrobić, aby napoje gazowane jak najdłużej pozostały gazowane? Dzięki tej sztuczce wynik jest oszałamiający.
The napoje gazowanektóre jako takie mają w sobie dodatek dwutlenku węgla, są obecne już od kilku stuleci. Pierwsze napoje gazowane powstały wprawdzie już pod koniec XVIII wieku, ale dopiero w ubiegłym stuleciu znalazły powszechną dystrybucję na rynku.
W szczególności od drugiej wojny światowej weszły one do domów zwykłych ludzi, stając się przyjemnym nawykiem towarzyszącym zwykłym napojom. Są tacy, którzy je bardzo kochają, tacy, dla których są smaczniejsze i bardziej apetyczne niż napoje niegazowane, i tacy, którzy ich unikają, bo powodują wzdęcia brzucha. Kochaj lub unikaj napojów gazowanych generalnie należy je pić na zimno i okazują się szczególnie gasi pragnienie dając natychmiastowe większe uczucie świeżości dzięki zawartemu w nich gazowi.
Klasyczne bąbelki, które tak bardzo przyciągają dzieci, sprawiły, że napoje gazowane stały się niezbędnym elementem odświętnych i nieformalnych sytuacji. Jest jednak mała wada: po otwarciu butelki gaz odparowuje szybko odejść. Jak sprawić, by efekt musowania utrzymywał się długo?
Sposób na dłuższe zatrzymanie gazu w napojach: jest prosta czynność do wykonania
Napój gazowany trzeba je spożyć w dość krótkim czasie bo wtedy po otwarciu butelki parowanie gazu rozpoczyna się natychmiastowo i stopniowo, im więcej czasu mija, tym bardziej tracimy efekt gazowania, który tak bardzo lubimy. Napój niskoemisyjny traci swój urok, ponieważ smak również ulega pogorszeniu do tego stopnia, że staje się naprawdę niezdatny do picia.
Ale jak przedłużyć efekt gazowania, jeśli nie planujesz wypić całej butelki za jednym razem? Tam są małe środki ostrożności do wdrożenia a przede wszystkim istnieje w tym celu niezwykle prosty, ale naprawdę decydujący trik. Przede wszystkim trzeba powiedzieć, że napoje znacznie lepiej zachowują swój efekt gazowania, jeśli są zawarte w szklanych butelkach. A potem muszą mieć hermetycznie zamknięta nakrętka co uniemożliwia przepływ nawet nieskończenie małej ilości powietrza.
Po otwarciu butelkę szczelnie zamknij jest to niezwykle ważne. Tak samo ważne jest, aby podczas picia nie zostawiać butelki bez nakrętki. Kiedy je otworzysz, żeby nalać do szklanek, musisz je natychmiast zamknąć i otworzyć dopiero później, żeby nalać więcej.
Powietrze jest wrogiem gazu, pierwiastkiem, który powoduje jego zmniejszenie, aż do zaniku. Istnieje jednak system pozwalający na dłuższe działanie gazu. Chodzi o właściwą pozycję do umieszczenia butelki podczas przechowywania go w lodówce. Najbardziej klasycznym, choć może wydawać się oczywistym sposobem przechowywania butelki w lodówce, jest ustawienie jej w pozycji pionowej. Ale jest to niewłaściwe w celu utrzymania gazu.
Podobnie niewłaściwe jest umieszczanie butelki poziomo na półce lodówki. Właściwą pozycją jest ułożenie go ukośnie w specjalnej komorze, w której umieszczane są butelki, zajmując większość miejsca. Następnie połóż go do góry nogami, z czapką skierowaną w dół i lekko ukośnie. Dzięki temu napój dłużej pozostanie gazowany.