Urodzony przez chorego szefa kuchni, a teraz uwielbiany wszędzie: historia wyjątkowego deseru

Oto historia wyjątkowego deseru, który wszyscy lubią i którego nikt nie może przestać jeść: jego historia jest niesamowita!

Miękkie i delikatne, jest tak pyszne, że ślinka cieknie od samego patrzenia. Po prostu niewiarygodne, dziś znane w każdym zakątku globu. Idealny na każdą okazję. To komfortowe jedzenie, które rozpieszcza Cię jeszcze zanim włożysz łyżkę do ust pierwszy smak i poczujesz, jak zatapia się w nim bez napotkania żadnego oporu.

Energetyzujący i bogaty w smaku, mówimy o jednym z tych bajkowych smaków, który zachwyci Cię niezależnie od wieku. Uwodzicielski i niezapomniany, jego smak jest wyjątkowy i dla wielu jest nawet trochę afrodyzjakiem. Dwa krążki czekoladowego biszkoptu tej samej grubości połączone cienką warstwą konfitury morelowej. Całość pokrywamy następnie polewą z ciemnej czekolady.

Dziś uważany za bajeczne arcydzieło, przepis na ten bajeczny przysmak to chroniony znakiem towarowym. Czy zrozumiałeś o jakim niesamowitym smaku mówimy? Pewno. Jeśli jednak nie, czytaj dalej, a dowiemy się tego razem.

Tożsamość tajemniczego deseru z naprawdę wyjątkową historią

Dziś jest znany na całym świecie także dzięki kinie: ten deser jest właściwie bohaterem sceny z filmu „Biały” autorstwa Nanni Moretti. Być może jednak nikt nie byłby w stanie zaznać tej niezapomnianej rozkoszy, gdyby nie to nieoczekiwane wydarzenie. Ten cukiernik nie miał mieć szansy na stworzenie tortu tego dnia, ale w tym ważnym dniu taką szansę dała mu choroba szefa kuchni: czyli przygotowanie i podanie deseru deser dla księcia Klemensa von Mettermicha podczas oficjalnego lunchu.

Nie mamy śladu, jak przebiegło to wydarzenie, ale z całą pewnością możemy powiedzieć, że przy wszystkich towarzyszących mu endorfinach ten smakowity przysmak z pewnością sprawił ogromną przyjemność wszystkim, którzy go skosztowali. I od tego czasu to ciasto i jego wynalazca przeszli do historii. Tak rodzi się fantastyczne ciasto i tak nikt nie jest w stanie ograniczyć prawdziwego talentu. Jeśli zatem masz talent, nigdy się nie zniechęcaj, ponieważ prędzej czy później rezultaty przyjdą. Wynaleziony 9 lipca 1832 r przez szesnastoletniego praktykanta cukiernika miłośniczka czekolady, która nazywała się Franza Sacher.

Dla tych, którzy nadal tego nie zrozumieli mówimy o Torcie Sachera. Dziś ceniona na całym świecie, niewiele jest miejsc, w których można ją zjeść według prawdziwej receptury. Aby skosztować tego deseru tak, jak prawie 200 lat temu przygotował go sam artysta, trzeba wybrać się do Wiednia w cukierni Hotelu Sacher w Wiedniu lub w Salzburgu lub w sklepie internetowym oficjalnej strony Hotelu Sacher. Co więcej, prawdziwego ciasta Sachera można spróbować także we Włoszech w kawiarni Sacher w Triste oraz w Sacher Shop w Bolzano.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *