Święta Bożego Narodzenia są tuż za rogiem i wszyscy starają się znaleźć prezenty na ostatnią chwilę i nieestetyczne świąteczne ciasteczka, które nie będą się łatwo palić. Nasz były prezydent miał świetny gust niemal we wszystkim, nic więc dziwnego, że nie zawiódł, jeśli chodzi o wybór słodyczy. Były kucharz prezydenta Václava Havla podał przepis tak prosty, że absolutnie nic nie może się w nim nie udać. A fakt, że był to ulubiony cukierek naszego byłego prezydenta oznacza, że smakuje fantastycznie.
Źródło: YouTube
Przygotowanie ciasta
Weź wagę i odważ na niej 400 gramów mąki. Teraz dodaj 250 gramów kwaśnej śmietany i kostkę miękkiego masła. Dokładnie wymieszaj wszystkie trzy składniki, aż uzyskasz ładne, gładkie ciasto. Uformuj to w kształt bułki. Następnie zawiń w folię i włóż do lodówki na około dwie godziny. Kiedy ciasto odpoczywa na zimno, możesz przygotować pyszne nadzienie.
Wypełnienie jak z bajki
Przygotuj 250 gramów orzechów włoskich, aby rozpocząć niesamowite nadzienie. Pokrój je dokładnie na małe kawałki. Teraz przygotuj wyimaginowany roztwór odrobiny rumu i skórki cytryny. Do tego roztworu włóż rodzynki i pozostaw je w nim na około 5 minut. Przygotuj miskę i wlej do niej 100 mililitrów wrzącego mleka. Następnie dodaj drobno posiekane, mieszane lub posiekane orzechy, rodzynki i dodaj kolejne 100 gramów granulowanego cukru. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Podziel bułkę z ciasta na 6 równych części. Każdą część ładnie rozwałkowujemy na okrąg. Teraz podziel zwinięte części na 8 kolejnych małych części. Dodaj do nich nadzienie i ostrożnie zwiń je w kształt bułeczek. Kiedy już wszystkie bułeczki ułożymy na blasze do pieczenia, posmarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 30 minut. Gdy nabiorą ładnego złotego koloru, wyjmij je. Wystarczy je posłodzić, obtoczyć w cukrze pudrze z dodatkiem wanilii i gotowe. Łatwe i pyszne ciasteczka, z którymi poradzi sobie nawet kompletny nowicjusz w kuchni.
Źródła: www.toprecepty.cz, www.receptyonline.cz