Ukochane słodycze Lucie Bílé: Co roku przygotowuje orzechy w panierce według przepisu swojej mamy

Nostalgia za Świętami i przepis na ciasteczka mamy

Święta Bożego Narodzenia i wszystkie święta są w jakiś sposób związane z jedzeniem. Naszą ochotę na słodycze podczas Świąt Bożego Narodzenia wzmacniają także wspomnienia tego, jakie słodycze i cukierki przygotowywała dla nas nasza babcia lub mama w dzieciństwie. Nie inaczej postrzega je Lucie Bílá. Spodobał jej się przepis z książki kucharskiej należącej do jej mamy. Nie tylko ukryła przepis na orzechy w panierce, ale to także jedna z niewielu rzeczy, które lubi przygotowywać na święta.

Źródło: YouTube

Zawinięte orzechy ze świątecznego stołu Lucie Bílé

Z kolei przepis mamy Lucie Bílá obejmuje prażone i łuskane orzechy. Chociaż tradycyjnie używa się orzechów laskowych, z pewnością można przygotować również migdały, orzechy pekan, orzechy włoskie lub inne orzechy. Jednak koneserzy są zgodni, że klasyczne orzechy laskowe są najlepsze. Przecież można je kupić już zdjęte z delikatnej skórki i będziesz mieć trochę mniej pracy.

Do przygotowania orzechów w panierce potrzebne będzie: 280 g mąki zwykłej, 210 g masła, 1 żółtko, 70 g mielonych migdałów, 50 g cukru pudru, 1 żółtko i paczka orzechów.
Przygotowanie jest niezwykle proste i poradzisz sobie z nim nawet z dziećmi, które z pewnością ucieszą się także z chrupiących orzechów.

Pintereście

Przepraszamy, ale osadzona treść nie jest już dostępna.

Jak zawija się i piecze orzechy?

Ciasto na wrapy powstaje poprzez zmieszanie mąki, masła, żółtka, cukru i zmielonych migdałów. Zagnieść to proste ciasto rękami i pozostawić w lodówce na co najmniej pół godziny, a piekarnik nagrzać do 200°C. Ciasto nie jest konieczne, ale łatwiej się z nim pracuje i masa dobrze się połączy.

Z wyrośniętego ciasta odkrawamy kawałki i obwijamy w nie orzechy. Ktoś inny zaleca rozwałkowanie długiego makaronu, pocięcie go na równe kawałki i zawinięcie w nie poszczególnych orzechów.

Następnie równomiernie rozłóż zawinięte orzechy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez chwilę w piekarniku. Gdy orzechy są jeszcze gorące, posyp je delikatnie cukrem pudrem i poczekaj, aż całkowicie ostygną.

Powiązane artykuły

Źródła: toprecepty.cz, recepty.cz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *