Jak zwykle Il Salvagente przeanalizowało różne marki makaronów, zwracając szczególną uwagę na jakość.
Wydaje się, że istnieją pozytywne dane dotyczące makaronów, zawsze symbolem Made in Italy. Jest to jednak problem, który na przestrzeni lat uległ poprawie, biorąc pod uwagę, że tylko w 2016 r. glifosat był obecny w 8 markach z 31 analizowanych partii makaronu. Było to niepokojące, biorąc pod uwagę, że jest to pestycyd sklasyfikowany jako prawdopodobny czynnik rakotwórczy. Chociaż dzisiejsze szacunki niewątpliwie wydają się lepsze, w przypadku niektórych marek wykryto pewne ślady.
Według WHO IARC i według niedawnego badania opublikowanego przez Instytut Ramazzini w Bolonii, narażenie na glifosat wiąże się z wystąpieniem białaczki u szczurów laboratoryjnych w młodym wieku. Nie oznacza to jednak całkowitej nieobecności w makaronie, lecz ograniczenie jego ilości zgodnie z prawem. Średnio tylko dwie marki zwracały uwagę na obecność tego pestycydu w ich makaronach ogólne ramy oceny oparto na czynniku organoleptycznym: konsystencji i trwałości gotowania.
Makarony: najlepsze i najgorsze marki według analizy
Ratownik ocenione i smakowały dobrze 14 koszulek z krótkim rękawem różnych marek aby ocenić jego jakość. Jednym z parametrów była kontrola ciastka wewnętrznego, które jeżeli po minutach wskazanych na opakowaniu jest zbyt białe, oznacza to, że cykl gotowania się nie zakończył, natomiast jego brak oznacza, że makaron jest rozgotowany. Do tego dochodzą inne ważne szczegóły, jak np ocena twardości, konsystencji i lepkości. Chociaż wszyscy osiągnęli wystarczające wyniki, niektóre uznano za lepsze od innych.
Wśród pierwszych miejsc znajdziemy makaron Rummo, Coop, Barilla z brązu i Naturasì. Marki, o których mowa, pomyślnie przeszły testy, plasując się w gronie producentów oferujących doskonałą jakość. Z drugiej strony znajdziemy dwie inne marki, które choć przeszły test jakościowy, niewątpliwie odstawały od pozostałych. Przy ocenie „średniej” znajdziemy półrękawy Eurospina i Conada.
Jak donosi Ratownikprzed publikacją analiz Dwie firmy zostały poinformowane o możliwych krytycznych problemach z ich produktami. W analizowanych partiach glifosat w półrękawach Conad wynosił 0,012 mg/kg, natomiast w partiach Garofalo 0,070 mg/kg. Biorąc pod uwagę powyższe, nie są to dane alarmujące maksymalny dopuszczalny limit wynosi 0,010 mg/kg akceptowany dla produktów organicznych, biorąc jednak pod uwagę odkrycia ostatnich lat, jest to w dalszym ciągu ostrzeżenie, którego firmy z pewnością nie mogą zignorować.