Udka z kurczaka w aromatycznej marynacie. Po dodaniu tego składnika skórka jest złocista i chrupiąca

Udka z kurczaka to jeden z najłatwiejszych obiadów do przygotowania w domu. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim odpowiednia marynata. Dzięki niemu mięso będzie smakować jeszcze lepiej. Jak więc przygotować udka z kurczaka w aromatycznej marynacie ziołowej?

Udka z kurczaka w marynacie ziołowej smakują wyśmienicie.
Zdjęcie: Shutterstock/Tatiana Volgutova

Kurczak to jeden z tańszych rodzajów mięsa, dlatego świetnie sprawdzi się jako obiad na podczerwień. Najlepiej smakuje z ziemniakami i surówką, ale można pokusić się o spróbowanie też innych dodatków. W każdym razie jest naprawdę znakomicie. Jednak moim zdaniem nie powinno zabraknąć marynaty ziołowej i mięso powinno być nią pokryte z dużym wyprzedzeniem.

Udka z kurczaka w marynacie ziołowej – przepis. Kluczem do sukcesu jest czas

Udka z kurczaka będą niesamowicie smaczne tylko wtedy, gdy zadbasz o odpowiednią marynatę. Kluczowy jest także czas. Warto nałożyć go na mięso dzień wcześniej, aby mogło „wgryźć się” w kurczaka. Gwarantujemy, że zauważysz różnicę i nigdy nie zrobisz nic innego.

Kompozycja:

  • 10 udek z kurczaka,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 4 łyżki śmietanki,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Jak przygotować udka z kurczaka? Przygotowanie krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i oczyść udka z kurczaka. Odstawić na godzinę w zimnej wodzie z trzema czubatymi łyżkami soli.
  2. Przygotuj marynatę. Do małej miski wlać cztery łyżki oleju. Dodać zmiażdżony czosnek, słodką paprykę, ostrą paprykę, majeranek, bazylię i tymianek i dobrze wymieszać.
  3. Wyjmij udka z marynaty i osusz je papierowym ręcznikiem. Mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania. Następnie wlać przygotowaną marynatę do miski z udkami i dokładnie obtoczyć nią kurczaka. Włożyć do lodówki na noc.
  4. Gdy uda się zamarynują, rozgrzej piekarnik do 170 stopni i piecz mięso przez 45 minut. Następnie lekko posmaruj je kwaśną śmietaną, aby skórka była pięknie chrupiąca i piecz przez kolejne kwadrans w temperaturze 190 stopni.
  5. Podawać z ziemniakami i ulubioną sałatką. Smacznego!

Redakcja Pasja w Tobie.

Powiązane artykuły:

Tylko w ten sposób można przygotować soczyste udka z kurczaka. Te dwa składniki i marynata są koniecznością

Niesamowicie soczysta pieczeń wieprzowa. Aromatyczna kąpiel marynująca gwarantuje mistrzowski efekt

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *