Jeśli kiedykolwiek próbowałeś zrobić piankę z mleka w domu, wiesz, że nie wszystkie rodzaje mleka nadają się równie dobrze jako dodatek do ulubionej kawy. Dziś zdradzimy najlepsze i ostrzeżemy o najgorszych rodzajach mleka, dzięki czemu będziesz mógł przygotować najsmaczniejsze latte lub cappuccino.
Mleko sojowe
Dodając to mleko do kawy, barista podejmuje duże ryzyko, wiedząc, że istnieje ryzyko, że się ono przeniknie. Najbezpieczniej jest dodać go do kawy mrożonej i skorzystać z ekspresu do cappuccino. Smak to kwestia czysto osobista, jednak należy być przygotowanym na to, że mleko sojowe w połączeniu z napojem kawowym nabierze dość dziwnego, ziemistego smaku.
Mleko kokosowe
Mleko kokosowe ma niską zawartość białka i dużo cukru i tłuszczu, dlatego spienienie go może być wyzwaniem. Jeśli zdecydujesz się spróbować tego konkretnego mleka do swojej latte, zwróć uwagę na mleko kokosowe w kartoniku, a nie na wersję z puszki. Z reguły mleko kokosowe w puszkach przeznaczone jest wyłącznie do przygotowania Twoich ulubionych koktajli.
Mleko grochowe
Można zaryzykować i dodać takie mleko do kawy – skład zawartych w nim białek i tłuszczów jest podobny do składu pełnotłustych produktów mlecznych, jednak mogą pojawić się poważne problemy z rozbiciem piany.
Mleko z nerkowców
Mleko z nerkowców, podobnie jak większość mleka orzechowego, ma wysoką zawartość tłuszczu. Pomaga to znacznie poprawić smak kawy i uzyskać przyjemniejszą konsystencję, jednak aby uzyskać taki efekt, latte należy parzyć w niższej temperaturze, aby uniknąć zmiany smaku.
Migdałowy
Niskotłuszczowe mleko orzechowe jest znacznie trudniejsze do ugotowania na parze. Poza tym mleko migdałowe jest czasami tak kwaśne, że tłuszcz może oddzielić się w środku, mimo to bariści uznają je za jedno z najlepszych do dodania do napoju kawowego.
Mleko owsiane
Naturalnie słodkie mleko owsiane od dawna zdobywa miłość kawoszy ze względu na idealną kompatybilność z kawą. Między innymi takie mleko dobrze się pieni dzięki zawartemu w nim rozpuszczalnemu w wodzie błonnikowi.
Mleko niskotłuszczowe
Jeśli pijesz tylko bogatą, kremową latte, odtłuszczone mleko może nie być rozwiązaniem, ponieważ ma łagodniejszy smak w Twojej kawie. W przeciwnym razie jest to najlepszy wybór na napój kawowy, z którego usunięto również większość tłuszczu. Jednocześnie ubijana przez nią pianka jest po prostu doskonała.
Pełny tłuszcz
Lider naszego rankingu. Kalina Teo, ekspert ds. edukacji w Coffee Project w Nowym Jorku, mówi: „Mleko pełne spienia się najłatwiej. W przypadku wszystkich innych zamienników mleka zrównoważenie napowietrzania i przepływu powietrza w mleku wymaga nieco więcej praktyki.