Trudność w wyborze wina w restauracji? Oto wskazówki, jak zrobić dobre wrażenie

Nie jesteś ekspertem i nigdy nie wiesz jakie wino wybrać w restauracji? Oto kilka wskazówek, jak uniknąć złego wrażenia.

Idąc do restauracji nigdy nie wiesz jakie wino wybrać? Nie martw się, nie musisz być świetnym sommelierem, aby podjąć właściwą decyzję. Właściwie wystarczy postępuj zgodnie z radami ekspertów żeby zrobić prawdziwe wrażenie. W ten sposób nie tylko będziesz mógł wybrać butelkę, która najlepiej odpowiada Twoim potrzebom i gustom, ale także maksymalnie wykorzystasz wszystkie zamówione dania.

Zanim jednak zdradzimy wszystkie tajemnice rzemiosła, spróbujmy zrozumieć, jakich błędów bezwzględnie należy unikać, aby nie wyglądać nie na miejscu.

Przede wszystkim pamiętaj, aby nigdy nie zamieszać szklanką bąbelków i nie odwracać gotowej butelki do góry nogami w koszyku na lód. Ponadto nie trzymaj w dłoni kieliszka z kubka, ale przede wszystkim nigdy nie proponuj najpierw skosztowania wina, ponieważ nie jesteś wielkim znawcą tematu.

Nigdy nie wiesz, jakie wino zamówić w restauracji? Wskazówki dotyczące dokonania właściwego wyboru

Nawet jeśli nie jesteś ekspertem w dziedzinie sommeliera, po przeczytaniu naszego dzisiejszego artykułu ty też będziesz mógł wybrać wino w restauracji, nie robiąc złego wrażenia. Właściwie wystarczy postępuj zgodnie z radami profesjonalistów w branży, aby zamówić butelkę, która najlepiej odpowiada Twoim gustom i która najlepiej pasuje do wybranych dań.

Pierwszym sposobem wyboru wina jest dopasowanie go do menu, być może tworząc klasyczne kombinacje. W związku z tym zawsze warto wybierać wino czerwone do wędlin, serów i dań mięsnych. Do dań rybnych można poprosić o wersję białą lub różową. Jeśli absolutnie nie chcesz popełniać błędów, daj pierwszeństwo winom jasnoczerwonym i bąbelkom, które zwykle są bardziej uniwersalne.

Inną bezpieczną i skuteczną metodą jest wybranie butelki, którą już znasz i wiemy, że nam się to podoba. W tym przypadku jednak istnieje ryzyko, że nadmierne kierowanie się osobistym gustem ze szkodą dla połączenia wina i jedzenia. Lepiej zatem szukać punktu styku tych dwóch aspektów.

Wreszcie, jeśli nie wiesz od czego zacząć, zawsze jest to możliwe bez strachu i wstydu poproś o radę sommeliera restauracji, który z pewnością będzie w stanie zaproponować najlepsze wino zarówno na podstawie naszych upodobań, jak i dań, które będziemy jeść.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *